Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Překližka / foto: Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Co s přehlíženou překližkou? Můžete z ní vyrobit nábytek i obložit stěnu

Přírodní materiály byly oblíbené vždy, ale nyní je o ně ještě o něco větší zájem než obvykle. Důvod je prostý.

Pandemie koronaviru nás na velmi dlouho odřízla od běžného života a přiměla trávit mnohem více času mezi čtyřmi stěnami. A proto si toužíme alespoň kousek přírody přinést až domů. Co se týče dřeva, kromě masivu je v poslední době zájem i o překližku. Co je na ní tak skvělého a na co se využívá?

Překližka neboli PDP

Když se řekne překližka, většině lidí se vybaví, jak vypadá, ale ne každý ví, z čeho a jak se překližky vyrábí. Jedná se o kompozitní desku, kterou tvoří několik křížem lepených vrstev loupaných či krájených dýh (jiný oblíbený deskový materiál – spárovka – se vyrábí slepením menších kousků dřeva). Počet vrstev se může lišit, většinou je však lichý. Při výrobě velmi pevných překližek se využívá jedna kovová vrstva.

Co se týče zkratky PDP, znamená překližovaná deska překližka.

V čem se překližka liší od klasického dřeva?

Typickou negativní vlastností syrového dřeva jsou nežádoucí efekty. Řeč je především o kroucení, případně o tvorbě tzv. výsušných trhlin. A právě v tomto směru jsou překližky mnohem spolehlivější – vyznačují se tvarovou stálostí.

Další výhoda překližky spočívá v rozměrové variabilitě. Desky mohou být relativně malé, ale i nadstandardně velké a různě tlusté (běžně jsou k dostání v sílách od 4 do 28 mm, ale k dostání jsou i tenčí varianty), díky tomu nabízí vskutku široké možnosti využití.

Materiál téměř univerzální

Není tomu tak dávno, kdy se překližka využívala spíše jako doplňkový materiál nábytkové konstrukce – například na zadní stranu skříně nebo jako dno šuplíků. Nyní se jí mnozí nábytkáři neštítí použít i na pohledové části a vyrábí z ní celý nábytek, obklady stěn či stropu a další dřevěné prvky. Spousta dalších tipů, jak tento výjimečný a prakticky univerzální materiál využít, se válí na internetu.

Resumé? Překližka za všech okolností působí nevšedním dojmem, vypadá moderně a hodí se i do industriálně laděných interiérů. Otevřete-li ji dveře svého domova, nebude litovat.

Co s přehlíženou překližkou? Můžete z ní vyrobit nábytek i obložit stěnu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!