Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Montessori styl / foto: shutterstock

Jak zařídit dětský pokoj podle Montessori

Přinášíme vám pár užitečných rad inspirovaných metodou Montessori. 

Příchod děťátka na svět je předznamenán řadou protichůdných emocí. Cítíme strach, obavy, radost, netrpělivost. Řešíme otázky, jak se na příchod potomka co nejlépe připravit. Pro dítě je samozřejmě to nejdůležitější bezpodmínečná láska, objetí, emočně vřelé prostředí a pozornost. S čím si však rodiče někdy neví rady je, jak zařídit dětský pokoj.

“Pomoz mi, ať to dokážu sám”    

Tento výrok je jeden z nejznámějších výroků Marie Montessori, italské lékařky a pedagožky. Při zařizování našeho pomyslného dětského pokoje se budeme řídit nejen tímto motem. Dětský pokoj má být pro dítě příjemným, bezpečným místem, kde se může co nejvíce samostatně rozvíjet. Nejde však o to, ponechat dítě sobě samému, ať si dělá, co chce, ale připravit mu prostředí, ve kterém může volně působit. Smyslem uspořádání dětského pokoje dle metody Montessori je zajistit volný pohyb a co největší samostatnost bez pomoci dospělých. Proto je nesmírně důležité, aby dítě mělo všechno na dosah. 

Moderní hračky
Moderní hračky – Zdroj: Shutterstock.com

Spaní na matraci

Ve chvíli, kdy se náš kojenec mění v batole, je vhodné klasickou postýlku vyměnit za matraci, která bude ležet na zemi. Kolem matrace pak položíme měkký koberec. Dítě se pak může skulit z matrace, aniž by hrozilo nebezpečí úrazu při pádu a může jít objevovat a zkoumat. Tyto aktivity podporují přirozený motorický vývoj dítěte. Velmi snadno zjistí, že je možné se doplazit k objektu svého zájmu. Později zjistí, že rychleji to jde po čtyřech atd.

Dejte dítěti zrcadlo

V pokoji by mělo být umístěno zrcadlo v horizontální poloze ve správné výšce, aby se v něm dítě dobře vidělo. Zrcadlo umožňuje dítěti rozvíjet fantazii i vědomí sebe samého. Později, jak dítě roste, otočíme zrcadlo vertikálně. Oddělené a neměnící se zóny pak zajišťují dítěti dobrou orientaci v prostoru i pocit bezpečí. Mluvíme o zóně pro spaní, hru, čtení, oblékání apod.

Dětský pokoj
Dětský pokoj – Zdroj: Shutterstock.com

Oddělené zóny a dostatek místa

Nezbytnou součástí pokoje by mělo být i pohodlné křesílko či sedací vak umístěný v blízkosti police s knihami, kde bude i dostatek místa pro usazení dospělého. Ideální je, pokud v dětském pokoji použijeme i různé materiály a povrchy. Můžeme například použít ovčí kůži, dřevo, korek, nejrůznější háčkované přehozy, polštářky z různě strukturovaných tkanin. To, že se jich dítě dotýká, tříbí nejen hmat, ale i zrakovou percepci a chuť dozvídat se nové věci.

Aby se dítě správně rozvíjelo a správně chápalo i pojmy jako je zodpovědnost a důvěra, je nutné nastavit si v rodině pravidla, která ovšem platí pro všechny. Jedním z pravidel může být i tak zvaná zakázaná zóna. Místo v pokoji dítěte, do kterého nesmí nikdo jiný vstoupit.  

 

Zdroj:

https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-materstvi-vyvoj-ditete/500024/jak-zaridit-detsky-pokoj-podle-montessori-7-dobrych-rad.html

Jak zařídit dětský pokoj podle Montessori

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!