Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nové oblečení / foto: shutterstock

Nové oblečení? To chce vyprat! Proč?

Koupili jste si nové oblečení? Možná ve vás dřímá velké natěšení na chvíli, kdy si ho konečně obléknete a ukážete se v něm světu. Tak nějak nám umí zvednout sebevědomí. Jenže nutkání nejdříve zkroťte a oblečení vyperte. Proč?

I když šaty, kalhoty nebo jiné kousky oblečení vypadají v obchodech velmi krásně, ve skutečnosti tak krásné nejsou. Nasvícení, vyžehlení, nastrčení na ramínko – to všechno jsou kroky, které vedou k tomu, aby oblečení působilo na oko působivě a přitažlivě. Když si však uvědomíme, v jakých podmínkách se oblečení z běžných řetězců šilo a kolik lidí před námi daný kousek zkoušelo, vyprání už nebude tak špatný nápad.

Sklad oblečení
Sklad oblečení – Zdroj: Shutterstock.com

Hygiena, o které nechcete slyšet

Běžné módní řetězce, které u nás prodávají oblečení, totiž své nabízené zboží vyrábí v ne zrovna sympatických a hygienických podmínkách. Výroba se situuje zpravidla do velkých průmyslových hal, kde je vysoká koncentrace nejen lidí, ale také kamionů a znečišťujících látek, s nimiž si oblečení z obchodu ostatně kupujeme. Jsou takovým pomyslným bonusem navíc, o který zrovna nestojíme.

Předcházejte vyrážkám a dalším kožním problémům

I když se sám výrobce chce zaručit o skutečně kvalitní výrobu, při které byla, podle něj, dodržována první i poslední hygienická zásada, nepohlídá si všechno čili přesto může být oblečení spojeno s nebezpečnými chemikáliemi. Například při barvení se na oblečení dostává mnoho karcinogenů, které poté způsobují ne zrovna příjemné kožní problémy.

Prádlo raději vyperte
Prádlo raději vyperte – Zdroj: Shutterstock.com

Právě kožní problémy jsou to, co riskujete za předpokladu, že na sebe obléknete nové oblečení, které předtím neprošlo alespoň jedním pracím procesem. Kožní onemocnění se po obléknutí nevypraného oblečení mohou objevit hlavně v podpaží, v oblasti třísel, ale také v pase nebo pod prsy. Zejména tedy v místech, kde není tak znatelné proudění vzduchu.

Na praní oblečení by měli lpět hlavně jedinci, kteří jsou náchylnější na podobné jevy a kteří mají citlivou, případně ekzematickou kůži.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-proc-je-dulezite-nove-obleceni-pred-nosenim-vyprat-40392947

Nové oblečení? To chce vyprat! Proč?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!