Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Med / foto: shutterstock

Jak využít včelí produkty pro kosmetické účely – med k hydrataci, mateří kašičku k výživě, propolis na hojení

Od starověku až dodnes jsou včelí produkty používány pro své blahodárné účinky. Jaké pozitivní účinky mají na naši pokožku?

Med hydratuje a léčí

Med obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty, které pomáhají v boji před volnými radikály a chrání pokožku před poškozením. Díky svému hydratačnímu účinku je ideální i pro tu nejsušší pokožku. Je osvědčenou SOS pomocí na suché a popraskané rty. V tomto směru je nepřekonatelný. Pro své antibakteriální účinky je vhodný i pro aknózní pleť, neboť léčí a zároveň i zbavuje nečistot.

Léčivé účinky medu
Léčivé účinky medu – Zdroj: Shutterstock.com

Med je skvělým pomocníkem proti stárnutí, pomáhá pokožku vyživovat, dodává pleti vlhkost bez toho, aby byla podrážděná či mastná. I když vrásky zcela neodstraní, tak sníží jejich výraznost. Je skvělou ingrediencí nejen na pleť, ale i na naše vlasy. Med smíchaný s olivovým olejem vyřeší roztřepené konečky, které budou krásně zacelené. Je třeba aplikovat alespoň 1 × týdně.

Mateří kašička aneb zázračná látka pro pleť

Včelí mateří kašička je doslova výživnou bombou pro pleť. Obsahuje bílkoviny, lipidy, minerály, aminokyseliny, které podporují tvorbu kolagenu. Díky složení je tak účinná v boji proti vráskám a stárnutí pleti. Už ve starověkém Egyptě se používala zejména na kosmetické účely. Starověcí Egypťané věděli, že tento včelí produkt vyniká svým doslova zázračným účinkem. Proto ji používali na péči o pleť. A dokonce smíchanou mateří kašičku se zlatem používali k balzamování ostatků faraonů, aby se jejich tělo zachovalo v co nejlepším stavu a co nejdéle.

Včelí vosk coby ochranný štít

V kosmetickém průmyslu se tento včelí produkt využívá jako ochranný štít. Chrání před vnějšími nepříznivými vlivy, uzamyká vlhkost a zlepšuje elasticitu. Včelí vosk má zklidňující a léčivý účinek. Je tak dobrý na různé popáleniny, záněty. Vytváří na pokožce ochranný film a je voděodolný.

Včela při sběru medu
Včela při sběru medu – Zdroj: Shutterstock.com

Propolis svádí boj proti volným radikálům

Propolis chrání pokožku před poškozením od znečištěného ovzduší, slunečního záření apod. Jedná se o včelí produkt, který je bohatý na antioxidanty. Udržuje tak pleť zářivou a mladistvou. Je vhodný pro léčbu drobnějších ran, jizev, pigmentace, textury způsobenou akné. Pokud nemáte alergii na propolis, je možné jej bezpečně používat i denně.

 

Zdroje:

https://www.elle.cz/krasa/mezinarodni-den-vcel-jaka-je-jejich-role-v-beauty-prumyslu

https://www.rehabilitace.info/krasa/propolis-na-plet-na-akne-i-dalsi-problemy-pokozky-jak-ho-pouzit/

Jak využít včelí produkty

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!