Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lékařské vyšetření / foto: sxc.hu

Záhadná choroba je letenkou do USA

Nový program amerického National Institute of Health (Národní úřad pro zdraví) se zaměřuje na nevyřešené případy pacientů, jejichž nemoci jsou tak vzácné a záhadné, že se ani po letech nepodařilo správně určit diagnózu.

Ti, jejichž choroba je dostatečně záhadná, budou mít nejen bezplatnou péči, ale budou se o ně starat nejlepší lékaři z USA.

"Takto postižení pacienti jsou svým způsobem opuštěni lékařskou profesí, protože jejich léčba narazila na hranice našeho poznání," říká doktor Wiliam Gahl, jeden z autorů programu pro zkoumání nediagnostikovaných chorob. "My se snažíme tento stav změnit," dodal.
Jak uvádí agentura AP, do pilotního programu se zatím může zařadit jen stovka pacientů ročně. Federální úředníci doufají, že zkoumáním vzácných nemocí se možná přijde i na zlepšení léčby některých běžných onemocnění.

Program se zaměřuje na osoby, kterým zatím žádný výzkumný program nepomohl. Jednou z nich byla například až donedávna Amanda Youngová z Georgie. Do tří a půl let věku prodělala několik život ohrožujících infekcí, které si lékaři neuměli vysvětlit. V osmi letech se jí zanítilo obyčejné škrábnutí a dostala sněť, kvůli které jí musela být amputována noha. Přitom se zdálo, že její imunitní systém je v pořádku - až na nevysvětlitelně nízký počet bílých krvinek.
Trvalo léta, než se konečně podařilo určit, čím vlastně trpí. Genový výzkum odhalil, že trpí velmi vzácnou mutací imunitního systému, pojmenovanou IRAK4, která její odolnost vůči infekcím oslabuje.

Do nového programu se pacienti mohou přihlásit jen na doporučení lékaře. Pro většinu lidí je to ale čest, kterou by si raději odpustili.

Jakou záhadnou nemocí se můžete pochlubit vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 68