Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Daily Mail

Nová hrozba - svatební anorexie!

Chtěla dobře vypadat ve svatební den, místo toho je z ní anorektička, která přišla o všechno!

O anorexii jsme na stránkách Magazínu.cz napsali již mnoho článků. Vesměs šlo o dívky, které se cítily osamocené a toužily zapadnout, výsledkem této touhy byla anorexie.

Dnešní příběh je trochu odlišný a ukazuje na nové nebezpečí, které se v civilizovaném světě rozmáhá. Jde o ženy, které hubnou jen kvůli svatbě, jenže jejich snaha vypadat dobře končí zase… anorexií. Tento fenomén má už svůj termín: “bride-orebic” neboli nevěsty - anorektičky, nebo, chcete-li, svatební anorektičky - ženy s obsesí zhubnout do svatebních šatů. .


magazin.cz

Na svatební cestě vypadala jako chodící kostra.

 Chtěla jen dobře vypadat
“Vím, že to bylo mé rozhodnutí, nikdo mě nenutil, ale pokaždé když jsme shodila kilo, působilo to na mě jako droga. A když na svatbě všichni říkali, jak mi to sluší, byla to ta největší odměna. Můj svatební den byl nejkrásnějším dnem mého života, ale ne z důvodů, které byste očekávali,” vzpomíná na svůj svatební den dvaadvacetiletá Charlotte Buckley, krásná mladá žena, která svou posedlostí dovedla své krátké manželství ke krachu a momentálně se rozvádí.

“Skutečnost, že si beru muže svých snů, nebyla nic ve srovnání s tím, jak jsem byla šťastná, že mi to sluší a že jsem  zhubla, jak jsem si předsevzala,” vysvětluje Charlotte.

magazin.cz

Dosáhla svého, moc jí to slušelo, ale za jakou cenu?

Nevinné rozhodnutí
Se svým vyvoleným se seznámili v únoru roku 2004. Byla nadšená, když ji o rok později v dubnu požádal o ruku. Problémy začaly v březnu roku 2006, čtyři měsíce před svatbou, když se Charlotte, která tenkrát vážila 59 kilogramů, rozhodla, že do svatebních šatů potřebuje shodit dvě konfekční velikosti. Začala držet předsvatební dietu.

“Vymyslela jsem si vlastní, naprosto zmatenou dietu. Jedla jsem tři polévkové lžíce müsli k snídani, dva suchary a jablko k obědu a kousek čokolády k večeři,” vzpomíná.

“Hubnutí se postupem času stalo posedlostí. Snížila jsme si příjem potravy na 500 kalorií denně.” Ve svatební den byla už jen kost a kůže, žebra měla vystouplá a vysněné svatební šaty jí byly příliš velké, takže je nakonec museli narychlo zabrat.

Svatba se podařila, ale Charlotta s dietou nepřestala ani během líbánek, které strávili na Maledivách. Ani vytoužený manželský život ji už nezajímal, soustředila se pouze na to, jak hubne. “Zaměřila jsme se pouze na sebe, na svoji postavu. Šílela jsem hrůzou z toho, že bych mohla přibrat třeba jen deko. Nic jiného pro mě neexistovalo,” vzpomíná na své krátké manželství mladá žena.

Začala navštěvovat pro-ana stránky, kde se ženy s problémem anorexie navzájem podporují, posílají si své fotky, tipy na hubnutí a obdivují vyzáblé celebrity.

Rodiče ztratili trpělivost
Když v březnu následujícího roku vážila 35 kilogramů, donutili ji její rodiče Sally a Les, aby šla k lékaři. Zatímco trávila šest měsíců v léčebně, její manželství se definitivně rozpadlo. 

Nyní již téměř vyléčená Charlotte uznává, že jí léčba prospěla: “Nyní vážím padesát kilogramů a jsme naprosto spokojená s tím, jak vypadám.”

magazin.cz

Charlotte je z nejhoršího venku.

Nová metla
Emma Healey, ředitelka léčebny pro poruchy příjmu potravy, se s podobným příběhem nesetkala poprvé a se svými kolegy pozoruje naprosto nové příčiny choroby. Říká, že nevěsty - anorektičky jsou naprosto nový a velmi nebezpečný fenomén, který se rychle šíří mezi mladými ženami.

“Svatba je pro mnoho žen jedním z nejvíce stresujících zážitků v životě a mnoho žen si ten tlak ventiluje jídlem - buď se přejídají, nebo naopak drží nesmyslné diety,” vysvětluje podstatu problému.

“My všichni víme o tlaku, který je na mladé ženy vyvíjen kvůli tomu, aby dobře vypadaly. Některé to pak doženou do extrémů jen kvůli tomu, aby jim ze svatebních šatů nekoukalo bříško,” uzavírá. “Je to velice alarmující.”

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 205