Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koníci ve své ordinaci / foto: Lili

Zvířata léčí mnohdy lépe než doktoři

„Je vám smutno? Kupte si medvídka mývala!“ To byla častá rada halasného strýčka Pepina z Postřižin. A opravdu, pořídit si zvířátko pomáhá. V léčbě lidské psychiky i těla.

Lidi dokážou léčit koně, hipoterapie je poměrně známá, psi (canisterapii), ale třeba i kočky. Na felinoterapii, tedy terapii kočkou, si už zvykají i Češi. Tím ale odborná pomoc prostřednictvím zvířat nekončí. Používají se také hadi nebo myši. Pro každého je tu něco…

 

O tom, jak je účinná hipoterapie, se mohla přesvědčit dvaadvacetiletá vysokoškolačka Hanka, která jako malá prodělala mozkovou obrnu. Od té doby měla mnohá fyzická omezení. Především se špatně pohybovala.

 

Když chodila do školky, začala jezdit na koni v oddílu v pražském Braníku a díky tomu jí už po několika měsících hodně zesílily nohy i břišní svaly. Vyzkoušela i paravoltiž, což je akrobacie na koni pro postižené. A byla velmi úspěšná. Už první rok se stala mistryní republiky. „Pak jsem vyhrála ještě sedmkrát,“ říká Hanka.

 

Dnes už je Hanka dospělá, ale koně do jejího života patří stále. Pomohli jí doslova na nohy, už sedmnáct let chodí jezdit a je jasným příkladem účinnosti hipoterapie.

 
V čem to je?

Hanka poznala, jako mnozí jiní, že už jen obyčejný kontakt se zvířetem člověka nutí k aktivitě a dává mu pocit, že ho někdo potřebuje, že ho má rád. Je dokázáno, že lidé, kteří jsou v častém kontaktu se zvířaty, mají nižší krevní tlak a také nižší hladinu tuků a cukru v krvi.

 

Už přes 50 let fyzioterapeuti používají psy k léčení metodou zvanou "polohování". S klienty, jejichž těla jsou v křeči nebo nepohyblivá, není možné cvičit, ale pouze pacienta uložit na určitou dobu do nějaké polohy (na bok, na záda, zkřížit nohy, natáhnout a podložit paži apod.). Psa pak terapeut položí tam, kde normálně leží podpůrné polštáře.

 

U pacientů s Parkinsonem se křeče či třes nedají zastavit existujícími léky, ale polohování má často úspěch. Čím to je? Psi mají vyšší teplotu než my, takže nás krásně prohřívají. Navíc psi dýchají klidně a pacienti se prý jeho dechu přizpůsobí.

 

Zeptejte se psa na záchvat

Psi jsou také vynikajícími prognostiky a diagnostiky v oblasti lidského zdraví, dokáží třeba rozpoznat blížící se mrtvici nebo epileptický záchvat. A to i hodně dopředu. Takže mají čas upozornit na to svého pána a ten si může zavolat o pomoc nebo si vzít léky. Psi to vycítí z potu člověka, poznají to podle zorniček a také svým šestým smyslem.

 

Pes dokáže rozpoznat i rakovinu, a to mnohem dříve než nejlepší onkologické laboratoře. V americkém televizním dokumentu byl knírač, který z deseti lahviček neomylně poznal jedinou, ve které byly pouhopouhé rakovinné buňky.

 

V Anglii zas jedné onkologické pacientce o její propukající nemoci řekl dřív pes než doktoři. Na jednom místě na těle ji stále olizoval, právě tam pak doktoři objevili rakovinu kůže.

 

Psi poznají melanom na 99 %

Právě tenhle pejsek inspiroval jistou britskou lékařku k tomu, aby začala trénovat i další psy v rozpoznávání melanomu. Podrobila šest vybraných psů různých plemen půlročnímu pokusnému výcviku v rozpoznávání látek v moči lidí postižených rakovinou močového měchýře.

 

Někteří psi v její péči dokázali určit melanom s přesností 99 %. Jiné psy zase naučila poznat rakovinu jen z lidského dechu. Psi v její péči po několikaměsíčním výcviku dokázali téměř s jistotou detekovat rakovinu prsu i plic.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54