Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Eileen Brown a jedna z jejích náhrad / foto: Daily Mail

Tahle žena je složena z náhradních dílů

Na konci měsíce zůstane Eilee Brown možná už jen jediný velký kloub v těle, který je opravdu její a má ho od narození. Tím kloubem bude loket, vše ostatní už jsou pouhé „náhradní díly“.

Rameno, levý loket, obě kolena, to vše jí bylo během posledních dvaceti let neustálých operací vyměněno. Devětačtyřicetiletá Britka totiž trpí revmatickou artritidou, která ničí klouby a odsoudila paní Brown k ustavičným návštěvám operačního sálu.  

 

V tuhle chvíli má v těle původní jen levou kyčel a pravý loket, ale takto to už dlouho nezůstane. Babička tří vnoučat půjde znovu pod nůž, lékaři jí vymění další z kloubů – právě onu kyčel.

 
Spustila alarm na letišti

Odvážná paní, které desítky operací a bezpočet dalších procedur nikterak nevzaly chuť do života, má v těle tolik kovu, že dokonce spustila alarm během kontroly na letišti při nedávné cestě do Spojených států.

magazin.cz

 

„Nemoc mi způsobuje ukrutnou bolest, ale s tím se prostě člověk musí vyrovnat. Samozřejmě, mám zlé dny, ale i ty dobré, nejdůležitější je ale myslet pozitivně a nikdy se nevzdat,“ říká Eileen. „V nemocnici už jsem byla tolikrát, že s těmi lidmi, co tam pracují, jsem už vlastně spřízněná,“ doplňuje.

 

Většinu lidí postihuje tato choroba okolo čtyřicítky, paní Brown ale první bolest zaznamenala ještě před třicítkou. A tehdy začalo její nekonečné martyrium nemocničních pobytů, operací a přetrvávající bolesti.  

 
Začalo to v 80. letech

Na první operaci šla na konci 80. let minulého století. Nemoc se začala šířit od prstů na levé ruce. O tři roky později už byla bolest natolik nesnesitelná, že jí musel být vyměněn kloub na prstu ruky za nový, umělý. V devadesátých letech jí nemoc znehybnila zápěstí, vzápětí začalo zlobit i pravé koleno.

magazin.cz

 

„Nejdříve jsem si říkala, že jsem příliš mladá na nové koleno, tak jsem zvolila alternativní způsob léčby, ale nic nezabíralo,“ popisuje paní Brown. Lékaři proto přistoupili k další výměně kloubu. Kovovou náhradu kolena brzy následovala podobná místo levého ramene. Ještě před rokem 2000 si o náhradu řeklo i pravé rameno.

 

Aby toho všeho nebylo málo, v roce 2003 spadla Eileen při uklízení ze žebříku a při pádu si poškodila nejen levé umělé rameno, ale zlomila si i pažní kost. Navíc byla během léčby zasažena infekcí, která se šířila paží směrem k prstům. Kvůli tomu musel být nahrazen nejen umělý kloub, ale i pažní kost.

 
Nedávali jí šanci

Infekce tehdy zasáhla i pravou stranu a stav Eileen byl kritický. Lékaři dokonce ani neočekávali, že by mohla přežít. Ona to ale dokázala, poprala se s nemocí a zase jednou vyhrála. Tenhle boj si ale přece jen vyžádal své oběti. Nemůže třeba zvednou paže nad ramena, a tak je každé oblékání nekonečnou bitvou.

 

„Obléci si podprsenku nebo nějaký top, to znamená rvát se s bolestí. Ruce mi padají dolů, protože ramena je nedokáží udržet nahoře,“ říká.

magazin.cz

 

I v dalších letech pokračovaly výměny kloubů v podobném tempu. Ale paní Brown je bojovnice. Řídí se svým mottem a boj nevzdává. Když jí vyměnili pravou kyčel, byla během tří dnů zase na nohou. Normálně přitom lidé minimálně dva týdny leží.

 

Na poslední operaci byla Eileen v dubnu, když dostala nový typ umělého kolena, které je vyrobeno převážně z umělé hmoty, nikoliv kovu. Teď čeká na další operaci, čeká ji výměna levé kyčle. „Jsem na seznamu, tak čekám. Možná dostanu náhradu k červnovým narozeninám, to by bylo fajn,“ zakončuje s optimistickým úsměvem statečná Angličanka.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 227