Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Dobrý spolubydlící. Jak na to?

Kdo za každou cenu touží přestřihnout pupeční šňůru pojící ho s rodiči, popřípadě se vydá na školu do vzdáleného místa, určitě se s tímhle problémem setká.

Najít spolubydlícího totiž znamená platit méně za bydlení a navíc si užívat větších prostor. To jsou jasné výhody. Za výhodu i nevýhodu může být považována nutnost soužití s někým dalším.

Jak takového člověka najít? Podáním inzerátu a přijmutím prvního možného adepta rozhodně riskujete. Přinejmenším to, že ve vašem společném obydlí bude dusno. Chce to rozeznat charakterové vlastnosti dotyčných a na jejich základě se uvážlivě rozhodnout. Poradíme, jak na to.

Nebydlete s kamarády
Znáte je od dětství, víte, co od nich očekávat. Zdánlivě ideální adept na spolubydlícího je kamarád a spousta lidí udělá tu chybu, že jakmile se naskytne možnost s kámošem bydlet, skočí do toho po hlavě.

Uvědomte si však, že své přátele znáte povětšinou v kontextu nějakých zábavných akcí, ze společných hospodských dýchánků, ze sportovních klání apod. Jenže nejste zvyklí s nimi žít. Vždy jste spolu byli jen po omezenou dobu, a pak se rozešli do svých domovů.

Teď byste spolu měli bydlet. Představte si, jak těžké bude nastavit nějaká pravidla fungující domácnosti. Vždyť s kamarády jste zvyklí na bezstarostnost a zábavu. Pokud po něm budete muset uklízet nebo umývat nádobí, vězte, že vás to po nějaké době přestane bavit a nejenže se s kamarádem-spolubydlícím budete trápit, ale navíc ono kamarádství definitivně vyhoří.

Vytvořte si ideální profil spolubydlícího

Jste spíše introvertní osoba, nebo to máte rádi hodně nahlas? Pořádáte v pátek večer kalby, nebo raději odpočíváte? Máte rádi zvířata, nebo je nemůžete vystát? Rádi si zakouříte, nebo cigaretu nemůžete ani cítit?

To jsou jen některé otázky, které byste sami sobě měli položit a podle nich vytvořit profil ideálního kandidáta. Požadované charakteristiky byste měli uvést v inzerátu a následně z nich ustupovat co nejméně. Sice si můžete říkat, že nějaký ten parťákův zlozvyk přežijete, ale dlouhodobě vás bude mnohem spíše uvádět v šílenství.

Těžká volba


Domluvte si telefonní rozhovor

Ještě než přijde na vlawwstní setkání, kde už se předpokládá dolaďování detailů, měli byste si adepty proklepnout po telefonu a zeptat se jich úplně na cokoliv. Nejste zaměstnavatel, který hledá podřízené, takže nemusíte dodržovat žádná pravidla. Jistě, chce to trochu slušnosti a taktu, ale podrobné vyzpovídání je naprostým základem.

Ptejte se na věci, které vás opravdu zajímají a jež jsou pro vás důležité. Pokud se ten druhý bude zdráhat odpovědět, vysvětlete mu, proč se ptáte. Sami před ním nemějte tajnosti. Pokud vám přesto nebude chtít na rovinu říct, co a jak, nejspíše nepůjde o ideálního spolubydlícího pro vás, jelikož vám zřejmě něco zamlčuje.

Podívejte se, jak žije
Poté, co kandidát splní telefonické proklepnutí, je čas vydat se do terénu. Zeptejte se ho, zda by mu nevadilo, kdybyste ho navštívili, třeba na večeři. V nejlepším případě vám to nabídne sám. Nic vám o něm neprozradí více než to, v jakém prostředí dosud žil.

Takové okouknutí je cenné zejména proto, že si díky němu potvrdíte pravdivost údajů, které vám potenciální spolubydlící sdělil. Podíváte se, zda má naklizeno tak, jak říkal nebo zda to u něj nesmrdí kouřem a na zemi se nepovalují cigaretové špačky. Navíc ho poznáte osobněji a vyzkoušíte si, zda mezi vámi zafunguje chemie a sympatie, která se přinejmenším hodí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111