Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vycpaný Phar Lap v muzeu / foto: Muzeum Melbourne

Phar Lap. Kůň, co málem vyvolal válku

Nejrychlejší kůň světa. A zároveň první, na něhož byl spáchán atentát.

Slavný Phar Lap je jedním z nejslavnějších dostihových koní, co kdy běhali. Původně outsider za 336 dolarů, nakonec nejrychlejší kůň světa. Zároveň také první kůň, na něhož byl spáchán atentát. Závodil jen 4 sezóny, pak za záhadných okolností zemřel.

 

Narodil se v roce 1926 na Novém Zélandu, dostal jméno Phar Lap, což v překladu znamená Blesk. Ve dvou letech byl kostnatý a přerostlý, na hlavě mu rostly ošklivé bradavice, o 10 cm převyšoval ostatní a zatímco jiní v jeho věku vážili 450 kg, on měl rovných 6 metráků. Jeho jméno se k němu moc nehodilo.

 

Nikdo ho nechtěl, přestože stál v přepočtu jen 336 dolarů. Nakonec ho koupil australský trenér Tarry Telford, který věřil v jeho dobrý rodokmen.

 
Říkali mu Louda

Možná si pamatujete scénu z filmu Phar Lap, jak koně po příjezdu lodi z Nového Zélandu do Austrálie sundával obří jeřáb na pobřeží. Kůň vypadal nevábně, byl unavený, Tarrymu Telfordovi se kde kdo vysmíval, co to přivezl.

 

Dokonce ani majitel koně, pro kterého Telford hříbě koupil, do Phar Lapa nevkládal žádné naděje. Na dráze to bylo ještě horší, obří kůň běhal tak pomalu, že se mu začalo říkat Louda.

 

Telford však ve svou šťastnou ruku i v koně věřil, a tak se s jeho majitelem domluvil, že si půlku odkoupí, na splátky, na víc neměl. O Phar Lapa se začal starat ošetřovatel a později slavný dostihový trenér Tom Woodcock.

 

Tom si koně zamiloval a tahle náklonnost byla oboustranná. Už nebyli jeden bez druhého až do záhadné Phar Lapovy smrti o čtyři roky později.

magazin.cz

 

Tvrdý trénink v dunách

Když začal v roce 1929 jako dvouletý Phar Lap závodit, bylo to zoufalství. Byl líný, pomalý, špatně stavěný. Tarry Telford ho tedy odvedl do písečných dun a tam ho začal pořádně prohánět, aby z něj tu lenost vyběhal.

 

Tom, který ho jezdil, ho zase učil tomu, jaké to je vyhrávat. Na dráze se prostě při tréninku domluvil s ostatními, že Phar Lapa nechají vyhrát. Možná zabralo oboje, možná kůň prostě jen vyzrál, možná to bylo jeho obrovským srdcem. Ale za rok tenhle kůň začal vyhrávat, co se jen dalo.

 

Do roku 1932 startoval celkem jednapadesátkrát a z toho sedmatřicetkrát zvítězil. Stal se symbolem, nadějí pro všechny, kteří byli unavení a sužovaní ekonomickou krizí, která postihla většinu světa. Najednou tu byl kůň, legenda, na kterou mohli být Australané hrdí.

Říkali mu „náš Phar Lap“.
 
Atentát na Phar Lapa

Phar Lap vyhrával, co mohl, vypuklo sázkové šílenství, všichni si chtěli vydělat jisté peníze. Došlo to tak daleko, že poprvé v historii bookmakeři odmítli na nějakého koně vypisovat kurz.

 

Navíc s Phar Lapem se do startovacích boxů nechtěl nikdo postavit, bylo jasné, kdo vyhraje. Ryzák s velkým srdcem. A tak začal dostávat neuvěřitelnou zátěž, aby byl pomalejší. Nesl i 69 kg, tolik ještě žádný kůň jeho věku nenesl. Přes to vyhrával dál.

 

Začal být na obtíž, 1. listopadu 1930 po něm vystřelil najatý atentátník, naštěstí se netrefil, ale pak následovaly výhrůžné dopisy, telefonáty. Phar Lap už potřeboval ochranku a šlo mu dennodenně o život.

 

Cesta do Ameriky a záhadná smrt

Možná i proto, aby byl v bezpečí, odjel Phar Lap v lednu roku 1932 závodit do USA. Hned v prvním dostihu si těžce poranil kopyto, ale i se zkrvavenou nohou zvítězil, navíc v novém traťovém rekordu. Phar Lap pokořil i Ameriku. I Američané se do něj zamilovali a předpovídali mu velkou budoucnost.

 

Nikdo si nejspíš nepředstavil ani v nejhorší noční můře, že to byl jeho poslední životní závod. Za pár dní ho našel Tom Woodcock v boxu v obrovských bolestech. I přes snahu lékařů Phar Lap zahynul. Dodnes nikdo neví, proč.

 

magazin.cz
Zpráva o jeho smrti obletěla svět, někteří přitom dokonce chtěli po australské vládě, aby Spojeným státům vyhlásila válku, jejich miláček zemřel na americké půdě a jeho smrt určitě nebyla náhoda. Možná byl otráven arzénem, ale pitva to neprokázala.

 

Obří šestikilové srdce

Jeho tělo bylo převezeno do Austrálie, vypreparováno a stojí v muzeu v Melbourne. Při pitvě se zjistilo, že jeho srdce vážilo neuvěřitelných 6,3 kg, tedy skoro dvojnásobek váhy srdce průměrného plnokrevníka.


Jenže Phar Lap průměrný nebyl a své obrovské srdce rozdal na dostihové dráze.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 223