Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: Shutterstock

Bionické oko vrátí slepcům zrak

Celé roky se vědci snaží o zkonstruování funkční bionické oční transplantace, která by umožnila slepým zase vidět.

Nejdříve kamera
Nyní už stojí pouze kousek od zásadního objevu. Oznámili totiž, že se jim podařilo sestrojit kameru, jež dokáže reprodukovat lidské vidění.

Američtí vědci tvrdí, že když nic jiného, tato technologie skýtá revoluční potenciál v oblasti digitální fotografie a videa. Není přitom vyloučeno, že jednoho dne skutečně poslouží jako náhražka oka.

Opět se potvrzuje, že řada věcí, které byly ještě před lety viděny jako sci-fi, jsou nyní na dosah ruky. Bionické oko bylo jedním z výstřelků filmového Terminátora Arnolda Schwarzeneggera z roku 1984.

Lepší focení
Jakmile měl filmový Arnold poškozenou tvář, odhalila se kovová maska s červeně svítícím bionickým okem, které sledovalo okolí a takto získané vjemy konvertovalo do proudu digitálních informací.

Současná revoluční technologie pracuje se světlem, jehož vjemy se promítají na sítnici a jako obrázky putují optickými nervy do mozku.

Prý jde o velké vylepšení pro ploché čočky digitálních foťáků. Umožní jim totiž fotit ostřejší snímky bez deformace a s lepším obrazem. Takovým, jaký dokáže vykouzlit právě lidské oko.

Lidé se dočkají
„Tradiční kamery se soustředí na střed obrázku a nechávají okraje rozmazané. Ale protože tato technologie využívá zakřivených čoček, umožňuje čirost na celé ploše obrázků, jako oko,“ vysvětluje profesor Yonggang Huang.

„Zatím jsme vyvinuli pouze foťák. Ale do budoucna to otevírá dveře dalším možnostem – lidské využití nevyjímaje.“

Vědci budou nyní zkoumat způsoby, jak kameru spojit s lidským mozkem. Jsou přesvědčeni, že se jim to podaří a časem budou moci rozdávat dar vidění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117