Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Czeers MK1 / foto: Shutterstock

Žijte na sluneční energii

K dispozici máme dostatek zdrojů na vedení komfortního života. Problém je ten, že člověk se je dosud tak úplně nenaučil používat. Nebo se to za pár tisíc let odnaučil a teď se je opět snaží ovládnout.

Je známo, že Slunce na Zemi každou hodinu nasvítí tolik solární energie, kolik celé lidstvo spotřebuje za jeden dlouhý rok. Teď už jen najít způsoby, jakými tuto energii zachytit a přetavit na takovou, jež by se dala využít v běžném životě.

Stále více boháčů už své peníze nerozhazuje za všechno možné, ale užívají si takzvaného zeleného luxusu. Nejenže mají skvělé výrobky, navíc si nemusejí dělat ani výčitky svědomí z toho, že devastují (dosud) krásnou Zemi.

LCD televize Sharp

magazin.cz
Výrobce elektroniky Sharp, jako jedna z prvních velkých společností, pochopil, že v solárním průmyslu se brzy budou točit velké peníze.

Proto s předstihem připravil zajímavou televizi AquosTV, která vypadá prakticky stejně jako každé jiné šestadvacetipalcové LCD, ale svůj veškerý energetický přívod čerpá ze solárního panelu.

Solární panel má zhruba stejnou velikost jako designově velmi povedená televize. Ta je navíc sama o sobě velmi úsporná. Žádá o celých třicet procent méně energie než její stejně velcí konkurenti.

Solární závodní loď

magazin.cz
Jmenuje se Czeers MK1 a už má na kontě jedno velké prvenství. Je to první taková závodní loď, co se kdy objevila. Někdo chytrý si totiž uvědomil, že na otevřeném moři se dá nejvíce energie získat právě ze Slunce.

Je zcela vyrobena z karbonových vláken, přičemž kokpit je vyveden v drahé kůži. Nepřekvapí, že celý povrch lodi je pokryt fotovoltaickými články, které pohlcují sluneční paprsky a přetavují je v energii pro 80kilowattový elektrický motor.

Sekačka na trávu

magazin.cz
Všechno kolem nás se zelená, tak proč ne sekačky na trávu? Jeden z největších výrobců sekaček, Husqvarna, vytvořila velmi inovativní mašinu, která poseká váš trávník s takřka nulovými emisemi, bez hrozivého rámusu a navíc to udělá zcela bez vašeho přičinění.

Je totiž autonomní a díky propracovanému softwaru dokáže projet rozsáhlou zahradou a celou ji posekat. Nepoškodí ani zahraní nábytek, a to díky zabudovaným senzorům.

Je možné ji dokonce nastavit dobu práce a třeba si ji několik měsíců ani nevšímat.

Solární technologické lehátko

magazin.cz
Je stále více lidí, kteří nemohou vydržet bez svých technologických serepetiček, a to ani na dovolené. Takzvaná „Tech Chair“ jim vyhoví ve všech směrech.

Základem je lehátko s posuvnou clonou, která vás chrání před postupujícím sluníčkem. Zároveň absorbuje energii a přetavuje ji v pohon mnoha elektronických zařízení, které můžete připojit. Ať už to je notebook, MP3, mobilní telefon nebo kamera.

Všechno máte hezky u sebe, funkční a bez kabelů. Dokonce můžete připojit herní konzoli.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 87