Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dívčí euforie / foto: Shutterstock

Chceme sexy hračky, bouří se Švédové

Švédové rádi boří sexuální tabu. Podobně tomu bylo, když se nedávno státní řetězec lékáren Apoteket rozhodl prodávat společně s léky i erotické pomůcky.

A právě tohle rozhodnutí způsobilo firmě horké léto. Čelila ostré kritice mužů, kteří se cítili diskriminovaní. Apoteket totiž prodává pouze výrobky určené pro sexuální zábavu a uspokojení žen, na muže se jaksi pozapomnělo.

Zatímco muži nemají na výběr prakticky nic, ženy ze severu si od letošního června mohou vedle acylpyrinu pořídit nejrůznější druhy vibrátorů, Venušiny kuličky a další lechtivé hračky.

Petice proti lékárnám
Taková nabídka zvedla muže ze židlí. Sepisují dokonce petice a obviňují v nich Apoteket z toho, že zavádí dvojí metr. „Je to pochybný a nepravdivý pohled na sexualitu. Žena s robertkem je považována za liberální, svobodomyslnou, silnou a nezávislou, zatímco chlapík s nafukovací pannou je z pohledu lidí nechutný úchyl,“ říkají kritici.

Společnost ale své rozhodnutí obhajuje s tím, že by do prodeje uvedla i pomůcky pro pány, pokud by na aktuálním trhu existovaly podobné dobré produkty.

„Já ale žádné kvalitní výrobky pro muže na trhu nevidím. Prostě nejsou k mání. Kdyby tomu bylo naopak, samozřejmě bychom se nebránili tomu je nabízet a prodávat,“ hájí firmu šéfka maloobchodního prodeje Eva Fernvall. Se současným prodejem je maximálně spokojená, zájem o sexuální pomůcky trvale a prudce roste.

Ombudsman vše smetl ze stolu
Celý případ se jako diskriminační dostal dokonce na stůl švédského ombudsmana. Ten se s ním ale dlouho nepáral a smetl ho ze stolu s odůvodněním, že k žádné diskriminaci nedošlo. „Apoteket prodává zboží, které je dostupné mužům i ženám, z tohoto pohledu firma nijak neporušila zákon o diskriminaci pohlaví,“ uvedl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 72