Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Přepínejte TV programy mávnutím ruky

V odborném žargonu je tahle revoluční technologie nazývána „gesture interface technology“, což zní poněkud složitě, ale v zásadě nejde o nic jiného než mávání rukou.

Ovladače na konci životního cyklu
Nebude to žádné obyčejné mávnutí rukou. Tohle bude umět přepínat programy na televizi a zřejmě v nedaleké době vymaže dálková ovládání i neustálé hádky o to, kdo má právo je v domácnosti držet v ruce a kontrolovat tak televizní život celé rodiny.

Špičkoví vědci ze stáje technologického obra Toshiby dokázali ve vývojovém centru vytvořit technologii, která umožňuje hravě ovládat televizi pouze pomocí gestikulace.

Například zvednutí ruky a její náhlé zastavení vyvolá funkci pauzy. Pozvolné pokynutí dolů či nahoru zase ovlivní hlasitost zvuku. Technologie je navíc velmi adaptibilní, takže je možné navolit vlastní znamení, která budou vyhovovat pouze vám.

Nabízí se tak například dotyk levého ucha, což sníží hlasitost a naopak dotyk na pravé ucho ji zase zvýší.

Chytrá televize
Software navíc umí rozeznat, kdo zrovna přichází do místnosti, kde je televize umístěna, a sám spustí jeho oblíbený kanál. To otevírá zcela nové pole pro rodinné hádky.

Toshiba tvrdí, že její technologie je velice přesná a schopná rozeznávat tvary, barvy či pohyby končetin.

Stále tu je ale riziko, že program nesprávně interpretuje například kýchnutí či protáhnutí se. Zástupci Toshiby ale nemají strach. Systém prý dokáže rozpoznat kontrolovaný pohyb a odliší ho od nekontrolovaného.

Technologie byla prezentována na berlínské výstavě moderních technologií IFA a na trhu by se mohla objevit zhruba za pět let. Toshiba počítá i s jejím využitím v rámci počítačů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75