Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Injekce zatočí s obezitou. Opravdu?

Zázračná injekce léčící jednu z nejrozšířenějších civilizačních chorob – obezitu, by se mohla objevit již za pět let, hlásí vědci.

Jak nejíst
Výzkum na londýnské univerzitě se zabývá vývojem léků, které by kontrolovaly hladinu hormonů pacienta a lakonicky řečeno by mu snižovaly chuť k jídlu. Respektive by zabraňovaly přehnanému apetitu.

„Tělesná váha je ovlivněna hormony ukrytými v našich útrobách. Ty ovlivňují míru hladovosti a posílají rovněž signály do centra potěšení v mozku,“ vysvětluje doktorka Rachel Betterman.

S těmito hormony se dalo dosud pracovat jen prostřednictvím poměrně složité operace. Jejich efekt je tak vyzkoušený. Výzkumný tým se je ale snaží dostat pod kontrolu pomocí jednoduše aplikovatelných léků.

Také pro diabetiky
Vědci jsou již v pokročilé fázi vývoje injekcí a nosních sprejů, které by ovlivnily hladinu hormonů v těle a pohrály si tak s chutí k jídlu. Dokonce už začali i s pokusy na lidech.

Nejde navíc jen o léčení obezity. Jako „vedlejší produkt“ vývoje se ukázalo, že by se léky daly použít i na určité typy cukrovky.

„Porozumění tomu, jak tyto hormony fungují, je hotový svatý grál,“ tvrdí nadšeně Rachel Betterman.

Úspěchy se dostavují

Obézním lidem by se samozřejmě dalo doporučit, ať drží dietu. To je skutečně možné, ale u opravdu výrazné obezity je šance na úspěch spíše menší. S úspěchem se sice dají shodit desítky kil, ty se ale hravě naberou zpátky, aniž by člověk musel nějak extrémně jíst.

Podle doktorů je jediným opravdu efektivním způsobem, jak se obezity zbavit, operace. Ta by se měla stát více dostupnou. A do pěti let by jí mohly nahradit léky.

Dosavadní testy prokazují funkčnost léčby. Pacientům se daří trvale shazovat zhruba jedno kilo za týden.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 68