Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: dailymail.co.uk

Největší diamant na světě?

Je to drahokam, který by se mohl stát největším leštěným diamantem všech dob. Masivní kámen je dvacátým největším surovým diamantem, který se kdy našel. Má 478 karátů a podle svědků oplývá úžasnou čistotou.

Nemá konkurenci

magazin.cz
Místem jeho naleziště je důl Letsong v království Lesotho, které leží na jihu Afriky. Právě z jižní části černého kontinentu pochází většina světových diamantů. V nedávné minulosti se díky nim vedly krvavé války. Obrovské příjmy pomáhaly financovat nákup zbraní místních „warlordů“.

Jiný, podobně velký kámen, dokonce z toho samého dolu, byl nedávno ohodnocen na slušné jmění – dvanáct milionů amerických dolarů.

Ovšem nový nález je o poznání kvalitnější. Jeho jas prý nemá konkurenci a rovněž kulatý tvar je jedinečný. Podle některých odhadů by jeho cena mohla vyšplhat o poznání výše. Do desítek milionů.

Šťastný důl
Sice je až 20. největším surovým diamantem, ovšem jeho proporce ho předurčují k tomu, aby se z něj stal největší leštěný diamant. V této formě by mohl mít až 150 karátů, a převýšil by tak notoricky známý diamant Koh-i-Noor, který je součástí britských korunovačních klenotů.

Mluvčí společnosti Gem Diamonds, které patří zmíněný důl, a tím i diamanty, které se v něm vytěží, navíc prohlásil, že střed diamantu je naprosto bezchybný.

Bílý diamant, který teprve čeká na pojmenování a ocenění, má velice podařené bratříčky. V dole Letsong, jenž dlouhou dobu patřil diamantové špičce De Beers, se nacházejí skutečně cenné kousky. Našly se tu tři z největších světových diamantů. Lesotho Promise s 603 karáty, Leteng Legacy s 493 karáty a Lesotho Brown s 601 karáty.

Padne rekord?
„První ohledání tohoto pozoruhodného diamantu dávají velkou šanci, že zlomí rekord v leštěných drahokamech, navíc s nejlepší barvou a jasem,“ říká hrdě šéf Gem Diamonds Clifford Elphick.

Největším diamantem všech dob je dosud Cullinan Diamond, který byl nalezen v roce 1905. V surovém stavu měl neuvěřitelných 3106 karátů, ovšem broušený kámen, který z něj byl vyroben a pojmenován Great Africa (530 karátů), má slzovitý, nikoliv kulatý tvar.

Koh-i-Noor je kulatý, ovšem s pouhými 105 karáty je potenciálně slabší než nový nález.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 164