Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: Shutterstock

Tři dny v týdnu je slepá

Tahle dívka trpí prapodivným syndromem jako jediná na světě.

Australance Natalii Adler z Melbourne se vždy na tři dny zavírají oči, pak je má zas tři dny otevřené. Tento stav trvá už čtyři roky, lékaři netuší, co za tím stojí a jen vrtí hlavou.

 

Zdá se, že jednadvacetiletá Natalie je jediná osoba na světě, která tímto prapodivným syndromem trpí. "Jdu spát po dni, kdy jsem měla oči otevřené, pak se probudím a otevřít je nemohu," řekla Adlerová reportérům listu Daily Telegraph. "Nikdo neví, proč to tak je."


Od té doby, co se u ní začaly tyto zvláštní stavy projevovat, podstoupila Natalie už stovky různých testů. Začalo to ještě předtím, než dokončila střední školu.


"Jednou jsem se v neděli probudila a měla jsem nateklé oči. V pondělí jsem měla mít písemku z angličtiny. Doktoři napřed měli za to, že jde o nějaký zánět dutin, ale od té doby se to už nezlepšilo. Oči se mi občas začaly zavírat, opravdu kdykoliv, ale během pár týdnů se to upravilo tak, že se mi začaly zavírat přesně na tři dny."

 

V osmnácti zavřené
"Natalie je záhada. Je jedinečná a nevíme, co jí je," říká profesor Justin O'Day, vedoucí neuro-oftalmologie v melbournské nemocnici Royal Victoria Eye and Ear Hospital.


Během dní se zavřenýma očima jsou Nataliiny oči úplně zavřené, kromě malé škvírky v levém oku. Během dní otevřených očí její zraky fungují normálně, ačkoliv jí občas trochu poklesává levé víčko.

 

Adler se snaží plánovat si život tak, aby vše stíhala během dní s otevřenýma očima. Ale některé věci se prostě naplánovat nedají.


"Na osmnácté narozeniny jsem měla oči zavřené, ale na jednadvacáté otevřené, takže jsem uspořádala večírek," podotkla Natalie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 316