Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zažili jste šikanu? Co o ní víte?

Ze studie amerických vědců jednoznačně vyplynulo, že teenageři, kteří v minulosti prováděli šikanu na jiných, si ve skutečnosti užívají pohled na bolest a utrpení.

Podařilo se to prokázat prostřednictvím mozkových scanů.

Nové poznatky
Zdánlivě nejde o nic tak překvapivého, obzvlášť z pohledu těch, kdo šikanu zažili na vlastní kůži. Jistě vědí, že nejde o nic příjemného a že se šikanující mění často až ve zvířata. Často se ale mělo za to, že jde jen o jakési stádní chování, podpořené dětskou nezkušeností.

Pro vědce jde o velmi zajímavý poznatek. Dosud se totiž uznávala hypotéza, že agresivní děti nemají vyvinuté emoční smysly a jsou chladní a nevnímaví vůči násilí, které páchají, nebo které sledují. Že to berou jako něco normálního.

Ovšem s mozkem pod drobnohledem se ukázalo, že se tito teenageři o násilí starají opravdu hodně a rozhodně se nedá říct, že by jim bylo v podstatě ukradené.

Šikanující násilí chtějí

Vědci vzali dvě osmičlenné skupiny chlapců. V jedné byli známí agresoři a v druhé potom naprosto bezproblémoví kluci. První skupina pochopitelně hned začala vyvolávat rvačky, krást apod.

Ovšem důležité bylo obě skupiny přimět ke sledování násilného videa. Prostřednictvím magnetické rezonance se prokázalo, že mozky agresivních hochů prokazovaly několikanásobně vyšší aktivitu než u těch mírumilovných. Dalo by se tak říct, že spíše druhé skupině bylo násilí ukradené.

Linka, která začíná šikanováním, by podle tohoto výzkumu jen těžko mohla být korigována výchovou či domluvou. Jde totiž o hlubší problém, který navíc roste spolu s devianty. Pokud mohla být šikana v minulosti považována ze relativně nevinnou, byť odsouzeníhodnou činnost, nyní je třeba ji sledovat jako podhoubí případné zločinnosti.

Co vy, zažili jste šikanu? Šikanoval vás někdo, případně jste sami šikanovali jiné? Jaký je váš názor na šikanu?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 307