Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Když spí, je z něj zabijácké monstrum

Klidně spíte vedle milované osoby, která se na vás z ničeho nic vrhne, snaží se vám zlámat ruce a ráno si nic nepamatuje. Nemožné?

Milující manželka se přiznala, že raději spí za zamčenými dveřmi. Bojí se totiž, že by ji její manžel, který trpí vzácnou poruchou spánku, mohl jednou v noci zabít. U Angličana Dereka Barfoota se totiž objevila parasomnie spojená s násilnými činy!

Parasomnie je relativně běžná porucha spánku, při níž se spící člověk dostává do stavu polobdělého a třeba chodí, jí nebo mluví. Z Dereka se ale v tomto stavu stává násilník. Během několika posledních týdnů svou ženu Elaine několikrát ve spánku udeřil do obličeje a do zad a jednou se pokusil zlomit jí ruce.

Teď musí spát sám na rozkládací posteli za zavřenými dveřmi do kuchyně ve vlastním domě v Gosportu v hrabství Hampshire. Paní Barfoot zamkla všechny nože a ostré předměty do kůlny na zahradě, protože se bojí, že by si manžel mohl ve spánku ublížit.

Mírný jako beránek
"Normálně je to velmi klidný člověk a nikdy dřív něco podobného neprovedl. Vůbec mu to není podobné. Třikrát mne ve spánku napadl a oba jsme z toho byli velmi šokováni. Už nemůžeme spát v jedné místnosti, protože se bojím, že by mne ve spánku mohl zabít nebo vážně zranit," říká paní Elaine.

Pan Barfoot tvrdí, že ataky tohoto zvláštního stavu na něj přicházejí v krátících se intervalech. Jak uvádí list Metro, prý se už radil s lékaři a psychiatry, ale ti mu nebyli schopni vysvětlit, proč se z něj ve spánku stává monstrum.

"Pro mne a mou ženu je to velmi těžké. Když jsem měl takový zvláštní sen potřetí, zdálo se mi, že na mě jde někdo s nožem. Zakřičel jsem: ´Polož ten nůž!´, vrhnul jsem se na Elaine a pokusil se jí zlomit ruce. Je to hrozné, vůbec netuším, co ve spánku dělám," vypráví zdrceně pan Barfoot.

Barfootovi teď jednají s místní radnicí, zda by jim nemohla přidělit byt se dvěma ložnicemi, aby manžel nemusel spát v kuchyni.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 399