Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Akční hrdinové, co dostali na zadek

Však to znáte. Akční hrdina, typicky Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone či Jean-Claude Van Damme osmdesátých a devadesátých let, je stylizován do role outsidera.

Když se setká s hlavním padouchem, dostává hezkou chvíli pěkně na budku, aby se pak zvednul z tratoliště své krve, zatnul pěsti a přehnul bojové štěstí ve svůj prospěch.

Ale kteří hrdinové dostali skutečně pořádnou nakládačku?

Ježíš Kristus

magazin.cz
Možná je odvážné nazývat božího syna akčním hrdinou, ovšem v roce 2004 se objevil v opravdu brutálním snímku Mela Gibsona. 108 ran bičem, trnová koruna, shození z mostu, propíchnutí dlaní a nohou, rány do žeber a nakonec probodnutí boku. Ježíš si přesto stále udržel důstojný výraz a prosil za odpuštění pro své mučitele a vrahy. Odplata nepřišla náhle, ale svět na ni stále čeká.

James Bond

magazin.cz
Až donedávna to v případě Jamese Bonda nebylo příliš zvykem. Sem tam dostal nějakou tu ránu, ale že by dostal nakládačku? To opravdu ne, to se v případě elegánů Brosnanova střihu neslušelo. Jenže s Danielem Craigem nastoupil o poznání drsnější a přízemnější Bond. Nebojí se ani pořádné rvačky, i když v Casinu Royale nedostal jen na zadek, ale i pár jedovatých injekcí.

Jack/Tyler Druden

magazin.cz
Klub rváčů je jedním z kultovních snímků, i když nejen kvůli skvělým bojovým scénám, které šly skutečně až na dřeň. Padlo tu takových ran, že podle doktora by vyústily v několikanásobné fraktury, poškození mozku a nejspíše i smrt. No ale na filmu se díváme proto, že nic takového nehrozí, že ano?

Dutch

magazin.cz
Právě tohle je jedna z těch béčkových akčních scén, které vstoupily do dějin. Dutch ztělesněný Arnoldem Schwarzeneggerem je po celou dobu pořádným drsoněm, který prochází džunglí bez jediného škrábance a zaváhání. Jenže i on se dostane do úzký, když má bojovat proti Predátorovi samotnému. Nedivte se. Kdybyste dostali do hrudníku laserem, párkrát spadli na skály, byli škrceni a podrobeni dalším nevybíravostem futuristické bestie, také by vám nebylo do zpěvu.

John McClaine

magazin.cz
Starý dobrý John je prototyp drsného detektiva, který snese nějakou tu ránu. A filmaři ve Smrtonosných pastech mu jich naservírovali vždy dostatek. Nejlegendárnější je samozřejmě první díl, i když ten čtvrtý by mu v inscenaci klidně mohl konkurovat. V jedničce ale dostane Bruce Willis férovou nakládačku: párkrát proletí zdí, spadne ze schodů, dostane do obličeje ránu vším možným, ale v žádném případě nezapomíná vytáhnout z klobouku trefnou hlášku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 101