Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Podívejte se! Super origami z bankovek

Půjčte Wonu Parkovi dolar a budete žasnout, co vám vrátí. Dočkáte se třeba kosmického plavidla z Hvězdných válek, ryby nebo škorpióna. Tenhle chlapík totiž skládá tzv. moneygami, tedy origami z bankovek.

Na některé z výtvorů mu skutečně stačí pouhý dolar, na jiné je bankovek potřeba o trochu více. Každopádně kousky s nimi umí báječné.

magazin.cz

magazin.cz


„Skládám origami už od pěti let,“ říká 38letý rodák z Havaje. „Naučila mě to máma, zpočátku to byly jednoduché modýlky, záhy jsem ale začal dávat dohromady složitější origami.“

magazin.cz

 
Pak začal skládat po svém

Aby své umění vylepšoval, chodil do místní knihovny a učil se z knížek věnovaných origami nové kousky. Tehdy nebylo dostupných moc knih, ale stačilo to, aby se z Wona Parka stal expert.

magazin.cz

magazin.cz


„Když už nebylo co dalšího skládat, začal jsem dělat vlastní výtvory. Když jsem byl na střední, začal jsem si hrát s dolarovkami a od té doby skládám jen bankovky. Specializuji se na to,“ doplnil.

 
Levné skládačky

I když staví komplikované vesmírné plavidlo, jde o poměrně levnou záležitost. Třeba na papírovou verzi kosmického korábu z Hvězdných válek Millennium Falcon spotřeboval pouhé tři dolary. To je minimálně o 497 dolarů levnější než verze stejné lodi z Lega.

magazin.cz

magazin.cz


Postavil také X-Wings a Tie Fighters ze Star Wars či známou Enterprise ze Star Treku.

 
Také jeho „zvířecí“ kousky stojí za pozornost. Posuďte sami…

magazin.cz

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 347