Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skokanský můstek / foto: Shutterstock

Ženy chtějí na OH skákat na lyžích

Sportů výhradně určených mužům rapidně ubývá. Na zimní olympiádě ve Vancouveru 2010 tak možná uvidíme na skokanských můstcích i ženy. O všem se nyní rozhoduje u soudu.

Ženské skokanky věří, že soud jim dá za pravdu ještě do konce letošního roku a povolí jim zúčastnit se olympijských her. Slyšení bylo přitom odročeno až do dubna příštího roku. Ani to ale nebere skokankám naději, tvrdí totiž, že jsou schopny závodit i na můstcích pro muže. Že by se pro ně tudíž nemusely budovat speciální můstky.


Porušení občanských práv?

Téměř každý olympijský sport v současnosti zvládají muži i ženy, skoky na lyžích však dosud Mezinárodní olympijský výbor (MOV) důsledně posuzoval jako čistě mužskou disciplínu. S konstatováním, že ženských skokanek je příliš málo.

 

Ženy se s tím ale nesmířily a zažalovaly organizační výbor her ve Vancouveru s tím, že jde o porušení občanských práv v Kanadě platných a žádají změnu. Mezinárodní olympijský výbor zažalovat nemohly, neboť nesídlí v Kanadě.

 

Pořadatelé her prý s požadavkem ženských skokanek na lyžích souhlasí a sami požádali MOV o zařazení ženských skoků do programu her. Nyní však nemají jinou cestu, než čekat na souhlas. Sami skoky žen do programu připojit nemohou. „Dostali jsme instrukce od MOV ohledně sportovní programu. Skoky žen tam nejsou,“ uvedla mluvčí her Rene Smith-Valade.

 
Kolik jich tedy je?

Deedee Corradini, šéfka ženských skoků v USA, ale věří, že se skokanky mohou do programu dostat i na poslední chvíli. Jenže vše stále naráží na počet skokanek. Těch je podle MOV jen 80 po celém světě, což je nejslabší konkurence ze všech olympijských sportů. Případná medaile by tak dle názoru MOV neměla takovou hodnotu jako z jiných disciplín.

 

Skokanky se však nevzdávají a k soudu chtějí přijít s důkazy, že jich je ve skutečnosti více, než tvrdí MOV, a na blížící se olympiádu se tak probít. Uvidíme…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33