Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Klonování ze záhrobí. Oživíme mamuty?

Vědcům se podařil opravdový majstrštyk. Vytvořili klony z myši, která zemřela a byla zmražena před šestnácti lety. Poprvé se jim tak podařilo naklonovat zmražené zvíře.

Přijdou i mamuti
Japonští vědci jsou přesvědčeni, že v budoucnu bude tento průlom užitečný pro celé lidstvo. A už teď vyhlíží nové možnosti: mohlo by být možné přivést zpět k životu již vyhynulé zvířecí druhy, jako například mamuty či šavlozubé tygry.

Samozřejmě se ale ozvali také věční kritici klonování. A mají v ruce i docela dobrý argument. Podle nich se tak velmi přiblížila doba, kdy budou lidé chtít naklonovat své mrtvé a zmražené příbuzné.

Pak připadá v úvahu zcela nový byznys. Lidé budou v mnohem hojnější míře zanechávat své ostatky dalším generacím, aby je tyto následně přivedly k životu. A to přesto, že klon je naprosto odlišnou bytostí, s výjimkou prakticky shodného zevnějšku.

Třeba ale vědci přijdou i na to, jak do klonů implementovat vzpomínky klonovaného člověka. To by pak teprve mohlo mít nedozírné následky.

Nejistá budoucnost
Nezáleží přitom příliš na tom, jak dlouho je subjekt zmražený. Šestnáct let je považováno dokonce za velmi krátkou periodu. Podle vědců vlastně neexistuje žádný důvod, proč by k životu nemohly být přivedeny mnohem starší zvířecí druhy.

Naklonovaná myš přitom neprojevovala žádné abnormality. Naprosto v pohodě vyrostla do dospělosti a chová se jako jiní jednotlivci tohoto druhu.

Klonování bylo provedeno na základě mozkových buněk. Vědci zkoušeli i buňky z jiných částí těla, ovšem jen s velmi malým úspěchem.

Jen doufejme, že dlouhodobějším výsledkem tohoto průlomu nebude přelidnění planety klony, případně vzkříšení druhů, které by lidstvo mohly vyhubit. Občas není od věci nechat fungující pořádky tak, jak jsou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 133