Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Čas online je pro teenagery dobrý

Studie amerických vědců je jednou z těch respektováníhodných a zároveň konvence bořících.

Jde totiž proti všeobecnému názoru rodičů, učitelů, ale i řady psychologů, totiž tomu, že čas strávený na síti je v podstatě promarněný, jelikož mládež tu nedělá nic smysluplného a jen se noří do stále spletitějších sociálních sítí, hraje hry nebo jen tak beze smyslu surfuje.

Je to jinak
Podle výzkumu je to ale takřka přesně naopak. Teenageři se mimoděk učí chápat technologický svět a získávají druhotnou gramotnost, tedy schopnost orientovat se v textu a přeneseně i v současném světě.

Podle vědců se mladí učí vytvářet si veřejnou identitu na síti, tvořit internetové stránky, posílat si odkazy, komunikovat prostřednictvím speciálních programů atd. Ještě před deseti lety byly tyto činnosti brány jako sofistikované. Dnes je ovládá skoro každý teenager.

Výzkum sledoval 800 teenagerů a celkem nashromáždil více jak pět tisíc hodin analytického materiálu. Ukazuje se, že teenageři se v současnosti nejvíce srocují na místech jako MySpace či Facebook. Tyto sítě se tak stávají soupeři pro jiná společenská místa, jako jsou ulice, parky či nákupní centra.

Rozšiřuje obzory
Podle vědců je hodně důležité, že na síti teenageři dokážou najít to, co je baví a čím by se mohli do budoucna zabývat. Tříbí jejich kreativitu a dokáže ji pořádně prohloubit. Případy, že si teenager na internetu sám najde nějakou obživu či přivýdělek, jsou stále méně výjimečné.

Na internetu se také lidé učí chápat a rozumět různým identitám. Mají možnost seznámit se s lidmi, na které by v reálu nenarazili, stírají se tu rozdíly věkové, národnostní a naopak zdůrazňují názorové – málokde se člověk odváží diskutovat tak otevřeně jako na síti.

Ukázalo se, že teenageři s pravidelným přístupem k internetu jsou mnohem otevřenější, lépe se orientují ve světě i ve společnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145