Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoce / foto: shutterstock

Němci hledají Santa Clause. Platí dobře

Hledáme: veselé, buclaté chlapíky, nejlépe s bílým plnovousem, bez zápisů v trestním rejstříku, kteří jsou připraveni měsíc naplno makat.

Tak by mohl znít inzerát v Německu, kde zoufale shánějí nějaké ty slušné Santa Clause. Protože jich je nedostatek, hledají je dokonce i prostřednictvím personálních agentur. Čas na to, aby ulovili ty správné Santy a ještě je stihli zacvičit, se totiž pořádně krátí. Vánoce jsou tu už za měsíc.

 

Němci se snaží překlenout finanční krizi tak, že kladou důraz na tradiční svátky, chtějí posílit sváteční atmosféru blížících se Vánoc. Lidé chtějí uchránit své děti před zlou realitou, v níž se všechno mění a nic není jako dřív, soudí odborníci. Oddálit jejich střet se současným světem.

 

Není jednoduché splašit Santu

Jenže kvůli akutnímu nedostatku Santů, kteří by o svátcích bavili děti v nákupních centrech, na vánočních trzích či soukromých večírcích, je celá tahle myšlenka v ohrožení…

 

Kdo by si myslel, že sehnat Santu je jednoduché jako facka, prý by se mýlil. „Není to jednoduchá práce,“ řekl agentuře Reuters Jens Wittenberger z náborového střediska Santa Clausů v Mnichově. „Abych pravdu řekl, málo lidí ví, co to celé obnáší,“ doplnil s tím, že Santové musejí být přátelští k dětem, dobří organizátoři, spolehliví a mít i určité herecké nadání.

 

Také musejí mít samozřejmě čistý trestní rejstřík. „Do práce nemohou jezdit autem. Každé dítě přece ví, že Santa jezdí na saních a my nechceme nikoho zklamat,“ doplnil Wittenberger. Santům je tedy řečeno, aby své vozy parkovali několik ulic od místa určení a zbytek došli pěšky.


Stresující džob za šedesát euro

Nábor Santů probíhá po celém Německu. Platí se přitom poměrně královsky. Ostatně, posuďte sami. „Santové si mohou za hodinu vydělat až 60 euro, to nezní špatně, ne?“ uvedl Wittenberger. To opravdu ne, přes patnáct stovek za hodinu je slušný peníz.

 

„Ale nezapomeňte, je to často vážně stresující džob,“ zakončil německý náborář Santa Clausů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 64