Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Daily Mail

Další 70letá porodila dítě. Co vy na to?

Jak byste se tvářili, kdyby vás na svět přivedla sedmdesátiletá žena? V poslední době se takto staré matky staly poměrně běžnou záležitostí, díky umělému oplodnění. Naposledy v 70 letech porodila jistá Indka.

Paní Rajo Devi by mohla být klidně prababičkou, místo toho je novopečenou matkou. Na svět přivedla dceru, obě jsou podle zpráv z porodnice v pořádku. Rajo se stala druhou ženou v Indii, která porodila v takto pokročilém věku.

 

Její o dva roky starší manžel Bala Ram je štěstím bez sebe, v předchozích dvou manželstvích se mu nepodařilo stát se otcem. Až nyní. Není však zcela jasné, čí vajíčka a spermie byly při umělém oplodnění použity. Manželé to úzkostlivě tají a hodlají toto tajemství uchovat.

 

Smazali sociální stigma

Z dcery se radují, dlouho po dítěti toužili. „Od chvíle, kdy jsme se před mnoha lety vzali, jsme chtěli potomka. Jenže se nám to nedařilo. Desetiletí jsme se potýkali s pomluvami, protože jsme byli bezdětní, ale tyhle smutné dny už jsou za námi,“ líčila paní Devi, že ze sebe konečně sňali určité sociální stigma.

 

Lékaři se dlouho tomuto zákroku bránili, prohlašovali jej za vysoce rizikový pro paní Devi, nakonec ale kapitulovali. Po početných vyšetřeních ustoupili a uvěřili, že je schopna projít těhotenstvím a porodit zdravé dítě.

 

Zvládnou to? A jak dlouho?

Budou se ale 70letí manželé schopni postarat o nový přírůstek do rodiny? Oba soudí, že to nebude problém. „Máme početnou, velkou rodinu, kde se jistě najde dostatek pomocníků. Naši příbuzní nám pomohou,“ je přesvědčen pan Ram. I tak se ale nabízí otázka, zda je takové rodičovství opravdu etické…

 

Lékař, který dítě indického páru přivedl na svět, je přesvědčen, že holčička bude zcela v pořádku a nepředpokládá žádné problémy do budoucna. S výjimkou toho, že si svých rodičů příliš neužije z důvodu jejich vysokého věku. Až zemřou, vychová ji širší rodina, uvedl.

 
„Měli bychom si zvyknout, že mít dítě později není žádné tabu, není to nic divného, ačkoliv tak na to stále mnozí nahlížejí,“ zakončil doktor.

Co si o této problematice myslíte vy? Je to správné, či nikoli? Napište do diskuse.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 520