Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Každá vločka je unikát / foto: Shutterstock

Sněhové vločky. Tak je neznáte

Fotit sněhové vločky, to není jen tak, hodiny a hodiny musíte mrznout někde venku při hledání opravdu pěkných kousků a výbava k takovému focení je nákladná.

Potřebujete dobré fotografické vybavení pro mikrofocení, fotomikroskop a hlavně počítač. To všechno může stát mnoho desítek tisíc korun.

 

Jenže když tohle všechno máte, můžete si vyfotit třeba i to, jak taková sněhová vločka postupně roste. Všechny tyhle sněhové vločky vyfotil Kenneth Libbrecht.

magazin.cz

 

Nafotil je pomocí speciálně upraveného fotomikroskopu, který byl zkonstruován právě na snímání vloček sněhu. Vidíte tu sněhové krystaly z Ontaria, Aljašky, Vermontu, Michiganu a kalifornského pohoří Sierra Nevada.

 
1. Šestiúhlý hranol
magazin.cz

Tohle je sněhový krystal v jeho čisté formě. Tyhle krystaly jsou tak malé, že je okem v podstatě neuvidíme. Tohle je základ sněhové vločky, takhle každá vypadá před tím, než se v každém rohu začne rozvětvovat do šířky a než získá složitější strukturu.

 

2. Stále ještě jednoduchý hranol

magazin.cz

Tahle další fáze růstu sněhové vločky je podobná prvnímu obrázku, ale tady už vidíme jakési zoubkování a vrásnění.

 

3. Hvězdice

magazin.cz

V téhle fázi jsou vločky ještě tenké a hodně průhledné, vypadají jako krystaly s šesti odnožemi, které vykreslují ostré tvary podobné hvězdě. Každá odnož má svou vlastní tvář, tváře jsou si navzájem podobné, ale každá takto se rodící sněhová vločka si na své tváře kreslí, co chce. Hvězdici můžete v přírodě najít zhruba při teplotách kolem mínus dvou až mínus patnácti stupňů.

 

4. Členěná sněhová vločka

magazin.cz

V této fázi už je hvězdicová sněhová vločka více členitá, ale jednotlivé vrcholy, které vyráží do stran z rohů původního šestiúhlého hranolu, už jsou zřetelné a jemně se spojují kolem dokola jakousi vlnovkou.

 

5. Rozvětvená sněhová vločka

magazin.cz

Hvězdice v tomto případě už rozšiřuje svá ramena do všech stran a i na těch ramenech jí rostou další ledové větvičky. Tyhle krystaly jsou už celkem velké, většinou měří kolem 2-4 mm a můžete je sledovat pouhým okem. Takové vločky mají lidé nejraději a okolo vánoc a během celé zimy je můžete vidět coby dekorace v mnohých oknech či výlohách.

 

6. Kapradinová sněhová vločka

magazin.cz

V téhle fázi už má sněhová vločka tolik větví a postranních větviček, že vypadá jako nějaká kapradina. Tak vypadají ty největší sněhové krystaly, když dopadnou na zem, mívají i přes 5 mm. I přes jejich velikost to není jeden obří krystal, kapradinová sněhová vločka se skládá z jednotlivých ledových krystalků, ty zas z molekul vody, které vše spojují z jednoho konce vločky na druhý.  

 

Když se spojí dvě vločky dohromady

magazin.cz

Taková vločka vznikne, když se spojí dvě obyčejné sněhové vločky dohromady. Vidět takovou vločku je celkem rarita.

A tady jsou všechny (i další) kousky znovu pohromadě...

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 520