Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Barvy, které vám zvýší inteligenci

Byli bychom chytřejší, kdybychom si vymalovali pokoj na žluto?

Cítit se v zimě pod psa, to zná asi každý člověk. Zvlášť v těchto mrazivých, bezútěšných dnech, kdy jsou dny velmi krátké se cítíme znudění a otrávení.

Smutné barvy okolo nás
Jednou z příčin je nedostatek slunečního světla a smutné barvy, kam se podíváme. To potvrdila studie Univerzity Essex, která zjistila, že barvy mají vliv na naší paměť, mentální schopnosti reakce a dokonce i psychickou stabilitu.

Když vědci ukázali kontrolní skupině slunečné, jásavé barvy měla skupina o 25 % lepší mentální schopnosti než ti, kterým ukázali smutné barvy. Jen pětiminutová expozice barev duhy zbystří smysly.

Zjistili, že například zářivá červená zvýší naše sebevědomí a může i zlepšit depresi, zatímco intenzivní modř nás zase zklidní.

magazin.cz

Jak z deprese?
Vedoucí vědců Duncan Smith říká: “Z toho je jasně vidět, že si sami můžeme naordinovat pomoc, abychom se zbavili zimní smutné nálady. Dokonce se díky barvám můžeme stát chytřejšími a dokonce je možné si zlepšit pamatováka.“

Závěry studie také vysvětlují, proč se lidé žijící v mírném pásu cítí v prosinci a lednu tak mizerně.

Neurolog David Lewis, který se také výzkumu zúčastnil, říká: „Ponuré zimní dny mají na naši psychiku opravdu negativní vliv. Čím šedivější dny jsou, tím více propadáme depresivním náladám.“

Pokud se tedy cítíte mizerně, můžete si jednoduše pomoci, oblékněte svůj pokoj do zářivých barev. Pověste si na zdi plakáty slunečnic, rozkvetlého pole, rudých máků, duhy a jiných veselých barev. Vyměňte smutné závěsy a potahy za žluté, oranžové či červené. A co se týká oblečení, teď už víte, jak rozzářit svou mysl i na ulicích.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145