Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pijete moc kafe? Bacha na halušky

Káva je populárním a zažitým životabudičem. V každém šálku je hodně síly. Ovšem někdo pije jeden za druhým, což vedle větší náchylnosti k srdečním příhodám může podle vědců vést také k halucinacím.

Kafe povzbudí více, než by bylo zdrávo
Výzkumu se účastnili zdraví mladí lidé – jak ženy, tak muži. Ti, kteří zkonzumovali více jak sedm šálků kávy za den, byli třikrát náchylnější k halucinacím, ať už vizuálním či zvukovým, než ti, kdo se drželi jedné kávy denně.

Vědci se domnívají, že to má co dočinění se skutečností, že kafe povzbuzuje hladinu kortizolů, takzvaných stresových hormonů. Podle všeho by toto zjištění mohlo vést k účinnější léčbě nejrůznějších onemocnění spojených s halucinacemi a viděními. Nejtypičtějším je například schizofrenie.

Výzkum probíhal na Durhamské univerzitě, kde se ho účastnili více jak dvě stovky studentů, kteří mají ve zvyku konzumovat kávu různým způsobem. Ti na sobě pozorovali nejrůznější projevy a s pomocí vědeckých pracovníků je dokumentovali. Obsah kofeinu v jednom šálku byl standardizován na pětačtyřicet miligramů.

Vidíme duchy
Přitom obvyklá káva, kterou si lidé dělají doma, obsahuje dvakrát větší množství kofeinu. A když zajdete třeba do Starbucks nebo podobného řetězce, můžete si tu objednat kofeinovou bombu, ve které je třeba 190 miligramů této povzbudivé látky.

Kromě jiného se zjistilo i to, že lidé, kteří konzumují kofein ve velkém množství, mají často pocit, že cítí duchy.

Britská lobbistická organizace sdružující producenty kávy zase tvrdí, že čtyři až pět šálků je pro lidské tělo v normě a může mít dokonce přínosné účinky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 151