Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Neúplný akt Madonny, který jde do aukce. / foto: Lee Friedlander/Christies

Nahá Madonna na prodej. Za cenu fabie

Snímek s nahou popovou hvězdou Madonnou, který byl pořízen před třiceti lety, je na prodej. Jeho cena se podle aukční síně Christie´s může vyšplhat k 15 tisícům dolarů, což je v přepočtu zhruba 300 tisíc korun.

Černobílá fotografie je z roku 1979 a do dražby půjde příští měsíc. V té době neměla Madonna Louise Ciccone příliš peněz, ale byla velmi ambiciózní tanečnicí a hvězdná sláva provázená kontroverzemi na ni teprve čekala.


Tehdy odpověděla na novinový inzerát amerického fotografa Lee Friedlandera, který sháněl modelku pro akty.

 
Fotka za 25 dolarů

magazin.cz
S ním pak nafotila sérii aktů. Na inkriminovaném snímku je Madonně pouhých dvacet let, za jednu fotku si tehdy přišla na pouhých 25 dolarů.


O šest let později, když se Madonna stala pop senzací díky songu Like a Virgin, Friedlanderův snímek se objevil v proslulém magazínu Playboy.

 

To tedy bylo v roce 1985. Od té doby Madonna usilovně budovala vlastní jméno a pozici na výsluní. Neznala přitom žádné meze, v kontroverzních formách sebepropagace jí nezastavilo vůbec nic. I později se ukazovala nahá, ale novější snímky nebyly tak citlivé jako fotografie Friedlandera.

Sebevědomá Material Girl

Sám fotograf tehdejší Madonnu popsal takto. „Zdála se jako velmi sebevědomá, světaznalá dívka. Tak jsem ji poznal,“ uvedl Friedlander.

 

Šest jeho snímků bylo kdysi prodáno Playboyi. Podle šéfa oddělení fotografií u Christie´s se v únoru bude dražit „možná ten nejexplicitnější ze všech“, jak řekl mluvčí Christie´s Matthieu Humery. Ten zachycuje Madonnu zepředu, lehce nakloněnou, s roztaženýma nohama a odvráceným pohledem.

 

„Pro Friedlandera je to velmi typický způsob, jak zachytit ženu. Měl rád hodně přirozené dívky, není tam žádná stopa po nějaké fascinaci, o to jsou snímky silnější,“ citovala Humeryho televize BBC.

 

Paradoxní je, že se jmenuje Material Girl, tedy jako jeden z pozdějších Madonniných hitů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 184