Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Deset nejteplejších let v řadě

Posledních deset let bylo v lidské historii těmi nejteplejšími vůbec. Od roku 1997 se konstantně otepluje a důvodem jsou zásahy lidí do klimatu, tvrdí vědci.

Stále větší teplo
Globální oteplování se jen za poslední desítky let, což je minimální historická jednotka, posunulo o 0,7 stupňů Celsia, a to je naopak hodně. Ukazuje se tak dramatický efekt lidí na podnebí.

Vědci předpokládají, že tento rok bude desátým nejteplejším od doby, kdy se s měřením začalo. Tehdy se psal rok 1850. Letošní průměrná teplota se vyšplhá zhruba na 14,3 stupňů Celsia.

Kdyby šlo o jednorázový výkyv, nic moc by se nestalo. I takové se v minulosti přihodily. Jenže tohle je doklad konstantního a neměnného trendu, který trvá přinejmenším posledních deset let.

Další oteplování může být kritické
Klimatický panel OSN sice připustil, že oteplení o jeden stupeň by mohl být pro některé regiony dokonce pozitivní, na druhou stranu, jakékoliv další navýšení, ke kterému pravděpodobně dojde, může spustit hodně nepříjemné procesy.

Akutní riziko hrozí podle odborníků už mezi zvýšením o jeden až tři stupně. Tehdy dojde k rapidnímu zvýšení hladiny oceánů a klimatický systém by mohl utrpět nezvratné rány.

Aby bylo jasno, všech deset nejteplejších roků vůbec se datuje právě od léta páně 1997, takže letos bychom na tom mohli být ještě relativně dobře, protože nepřesáhneme některé jednotlivé rekordy z minulých let.

Nejteplejším rokem všech dob je rok 2005, kdy byla zaznamenána průměrná celosvětová teplota 14,76 stupňů Celsia.

Co na tato nová, těžko vyvratitelná fakta říká náš pan prezident není bohužel známo, ale možná se při jejich zveřejnění aspoň polil hrnkem horkého čaje...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 120