Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zabil ji kvůli statusu na Facebooku

Neuvěřitelný případ se odehrál ve Velké Británii. Dokazuje stále rostoucí vliv internetu na životy obyčejných lidí.

Virtuální prostor se už tak moc prolíná s tím skutečným, že na základě podnětů z něj dochází i k reálným vraždám.

Brutální vražda
Kdo používá Facebook, jistě umí dobře využívat nejrůznější statusy a metody, jak sdělit leccos o sobě svým autorizovaným přátelům. Jednou z důležitých kolonek je ta, ve které vyplňujete, zda máte partnera, manžela nebo jste sami.

Právě ona se stala osudnou šestadvacetileté Britce Sarah Richardson. Navzdory tomu, že byla oddána s jednačtyřicetiletým Edwardem Richardsonem, „dovolila“ si z jeho pohledu nemístné chování – nastavila si status „single“, což indikovalo, že je sama a v širším smyslu, že někoho může hledat.

Celý případ je ale třeba zasadit do kontextu. Pár žil už měsíc odděleně, takže žena rozhodně nelhala, když si status změnila. Když to však uviděl její manžel, rozčilil se a začal ji bombardovat zprávami. Na ty mu neodpověděla. A tak se jí rozhodl navštívit osobně.

Do domu se doslova proboural, poničil dveře a našel svou ženu Sarah v posteli. Po letmé konverzaci se rozčilil na nejvyšší míru a ubodal ji k smrti.

Internetové nebezpečí

Sarah byla podle svých přátel a rodiny pevně rozhodnuta, že manželství skončilo, ovšem Richard nebyl ochoten to akceptovat. Za jeho čin mu hrozí trest od osmnácti let odnětí svobody až na doživotí.

Celý případ ale ukazuje na skutečnost, že někteří lidé nejenže nejsou schopni se vypořádat s vlastním životem, ale nedokážou ani správně vnímat otevřenost a možnosti internetu. Namísto, aby ho využívali ve svůj prospěch, tak se stávají jeho otroky a informace z virtuálního prostoru berou jako jasnou pravdu, aniž by je podrobili kritickému myšlení.

Podobných tragédií přitom přibývá. Tato sice měla základ v reálném světě, ovšem objevily se i případy zabití kvůli zcizení virtuálního majetku v online hrách. Odborníci se tak shodují, že do budoucna bude třeba vytvořit specifické právo pro virtuální svět.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 724