Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Obezita se dá chytit stejně jako chřipka

Nakazit se virem, který působí obezitu, je podle amerických lékařů nejen možné, ale není to ani nic výjimečného. Virus se přenáší kýcháním, kašláním nebo dotekem rukou. Stejně jako třeba chřipka.

Nový výzkum vědců z Louisiany staví na výsledcích dřívějších výzkumů obezity. Studie prováděné na myších a kuřatech ukazují, že i zvířata nakažená tímto virem začínají nabírat na váze.

Jak uvádí list The Sun, jeden průzkum ukázal, že třetina obézních osob byla tímto virem nakažena. Je ale také nutné dodat, že jej v těle nosí i 11 procent osob, které nadváhu nemají.

Nejdříve v plicích
Profesor Nikkil Djurandhar říká, že virus známý pod jménem AD-36 se napřed usadí v plicích, a pak začíná putovat po těle. Nutí tukové buňky k tomu, aby se množily, a zároveň také působí bolení v krku.

"Pak se virus usadí v tukové tkáni, kde se replikuje. Což pomáhá vysvětlit, proč nakažení lidé přibývají na váze," říká profesor Dhurnadhar.

Nabírání na váze trvá až tři měsíce, dokud si tělo vůči této nákaze nevybuduje imunitu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 295