Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Komáři používají bzučení k námluvám

Když se do místnosti dostane komár a začne bzučet, je to pro většinu lidí důvod k přehození polštáře přes hlavu či čapnutí novinového svazku s cílem vetřelce dobře mířenou ranou rozmáznout o zeď.

Pořád bzučí
Pro jeden z druhů nemocí roznášejících komárů je ale bzučení jednou z esenciálních nutností k přežití. Jinak by se totiž neseznámili. Tento zvuk používají vlastně k vábení samiček k rozmnožování. Samičky odpovídají stejnou mincí. Zkrátka si vzájemně hrají rajskou hudbu, zatímco my trpíme.

Bzučení vzniká velice rychlým kmitáním křídel. Námluvy přitom probíhají tak, že se sameček a samička sjednotí na jedné bzučící frekvenci. Musí tak nalézt stejnou rychlost v kmitání, aby dosáhli 1200 hertzů.

Tento poznatek překvapil vědce, kteří si dosud mysleli, že jsou komáří samičky postiženy hluchotou.

Nechat je žít?
Takto se seznamuje přinejmenším jeden druh. Jmenuje se Aedes aegypti a je pověstný roznášením vážných nemocí.

Normální frekvence kmitání je zhruba čtyři sta hertzů, samečci přitom často produkují více, třeba i šest set hertzů. Při námluvách ze sebe ale vydají to nejlepší.

Vědci podrobili komáry laboratornímu zkoumání a zjistili, že slyší frekvence dosahující až dvou tisíc hertzů.

Tak až se příště budete rozmachovat, možná byste měli přece jen zvolit mírumilovnější řešení. Je totiž možné, že komár prožívá láskyplnou chvíli.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117