Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Umíte číst z tváří?

Občas se to stane každému z nás. Prostě nám nesedne něčí pohled. Můžeme to vysvětlovat všelijak. Ovšem vědci tvrdí, že bychom tomuto podvědomému instinktu měli naslouchat.

U žen věřte instinktu
Ačkoliv to nevypadá zrovna jako racionální způsob analýzy charakteru, může to prý fungovat docela spolehlivě.

Vědci přišli na to, že tři čtvrtiny populace dokáže docela dobře číst z ženské tváře. Respektive dokáže podle ní postihnout některé rysy jejího charakteru.

Výsledky byly získány z rozsáhlého testu šesti a půl tisíc dobrovolníků, jimž byly předloženy fotografie žen šťastných, nábožensky naladěných či důvěryhodných.

Zhruba 70 % lidí poznalo obličej šťastné ženy. 73 % dokázalo odhadnout náboženské rysy a 53 % identifikovalo důvěryhodnost. Pouze obličej vyzařující humornou osobnost nebyl rozpoznáván příliš dobře.

Muži se odhadují hůře
U mužů to ale bylo o poznání horší. Jejich charakter či nálada se zřejmě čte z obličeje mnohem hůře. V podstatě odpovídal pouze divokým odhadům. Úspěšnost se blížila pouhým 22 %.

Podle vědců ve výrazech obličeje hrají roli geny, které se nedají ošálit. Stejně jako formují náš mozek, formují zřejmě i obličej.

Ovšem není radno opomíjet společenský aspekt. Podle vědců mohou někteří lidé jednat tak, aby to odpovídalo jejich zevnějšku.

Těžko ale říct, proč mají ženy tak dobře čitelný obličej, zatímco muži jsou těmi tajemnými. Je ale možné, že u žen to je způsobeno přirozeným vyjadřováním emocí, které je výraznější než u mužů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 134