Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Cukrová vata pomáhá v medicíně

Cukrová vata je oblíbeným mlsem mnohých dětí už přes sto let. Až teď se ale ukazuje, že by mohla pomáhat i v medicíně. Je to totiž dobré médium pro růst nových lidských tkání.

Sladké, lepivé obláčky jsou možná právě to pravé prostředí, v němž by mohly v laboratořích růst nové kosti, kůže, svaly nebo i tuk. Přišli na to doktor Jason Spector z Weill Cornell Medical Center v New Yorku a Leon Bellan z Cornell University a nadějné výsledky publikovali.

Jak uvádí server MSNBC, podle názoru těchto lékařů by nová technika růstu potřebných tkání v laboratoři mohla fungovat následovně.

Napřed se nalije hustý chemický roztok na cukrovou vatu. Nechá se ztuhnout, pak se ponoří do vody, kde se cukrová vata rozpustí. Tak se v místech, kde byla cukrová vata, udělají drobné kanálky. Ty se pak "obloží" buňkami, které tvoří základ nových cév. Pak se na tento základ nalije roztok nezralých buněk tkáňového typu, který je právě zapotřebí. Celý blok chemikálie se postupně rozloží a zbude nová tkáň se sítí nových cév.

Spector, který má na pracovním stole misku s želé, říká, že má cukrovou vatu rád. Od té doby, co se do jejího výzkumu pustil, "pro něj získala zcela nový význam".

Kolegovi doktoru Bellanovi ji ale nijak nenutí. Ten totiž říká: "Cukrovou vatu nesnáším. Je prostě odporná. Nejedl bych to."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85