Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vesmírné Boží oko, 700 let vzdálené

Zírá na nás z hlubin vesmíru, vzdálena neuvěřitelných sedm set světelných let. Jakoby však byla nadosah.

Krásný úkaz
Vědci tento obrázek, zachycený obřím teleskopem v chilských horách, překřtili na tzv. Boží oko.

Ve skutečnosti to ale není žádné oko, nýbrž pozůstatky hvězdy podobné našemu Slunci. Toto je fáze, ve které mrtvá hvězda čeká na to, až se stane „bílým trpaslíkem“, což je podle všeho poslední stádium středně velké hvězdy.

magazin.cz

Úžasné zabarvení mísící v sobě modrou, bílou a červenou barvu, vzniká zmixováním hvězdného prachu a plynů pod specifickým osvětlením hvězdy, která dochází konce svého života po tisících letech existence.

I Slunce takhle dopadne

Poprvé byl tento vesmírný úkaz zaznamenán již v roce 1824 německým astronomem Karlem Ludwigem Hardingem. Od té doby ho známe jako mlhovinu Helix. Matně ji můžete vidět i prostřednictvím amatérských teleskopů.

Poslední obrázek pochází z vyspělého teleskopu umístěném v Chile. Navíc ukazuje bohaté galaktické pozadí, které na dosavadních obrázcích Helixu příliš vidět nebylo.

Vypadá to, že tato nebula je kulatá. V jejím nitru je opravdu velký tunel. Měří zhruba trilión mil a je tvořen zářícími plyny.

Naše Slunce podle všeho čeká stejný osud. Naštěstí ale až za pár miliard let. Tedy jestli se někdo nespletl v propočtech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 329