Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Podceňovaní predátoři. Bacha na ně

Po světě chodí obrovské množství obávaných predátorů. Aniž bychom si to uvědomovali, tím nejobávanějším ze všech je člověk. Zabíjí všechny ostatní, zabíjí se mezi sebou, ubližuje přírodě atd.

Sám člověk se ale jiných predátorů bojí, obzvlášť má-li se s nimi utkat tváří v tvář a ještě beze zbraně. Nebojí se ale všech. Některé považuje takřka za mírumilovné, byť jejich schopnosti zabíjet jsou velmi dobře prokázané.

magazin.cz
Kočka domácí
Snad každý se bojí toho, že někde v Africe potká ve volné přírodě některou z divokých kočkovitých šelem, namátkou tygra nebo geparda. A teď si uvědomte, že nepříliš vzdáleného příbuzného těchto zvířat máte doma.

Kočka je většinou vnímána jako mírumilovné a přítulné zvíře, ale nechtějte ji rozzuřit. Postarala se o vyhynutí přinejmenším šesti druhů a svým zrakem, sluchem či nabroušenými drápy dokáže větší příbuzné dokonce předčit.

magazin.cz
Hyena
Tahle zvířata jsou mnohem méně známá než vlci a mnozí si je nedávají do souvislosti s nebezpečím. Ovšem třeba ve své domovské Africe patří k nejobávanějším predátorům.

Dokáže ulovit prakticky cokoliv, hyeny jsou úspěšné v 94 % případů. Jistě, samy o sobě mnoho nezmohou, ale v hejnu uloví klidně slona. Oběť pronásledují tak dlouho, dokud se nevyčerpá a nepadne.

magazin.cz
Chameleon
Když se mluví o smrtících plazech, většinu napadnou hadi či krokodýli. Jistě, pro člověka tomu tak je. Ovšem na trochu nižší úrovni nemá chameleon konkurenci. Díky stereoskopickému vidění má v merku prakticky vše kolem sebe, navíc se dokáže zaměřit na dvě místa naráz.

Když zmerčí svou oběť, stačí mu zůstat na místě a použít jazyk, který je třikrát delší než jeho vlastní tělo. A to ho ještě díky maskovacím schopnostem nikdo nevidí!

magazin.cz
Armádní mravenci
Mravenci jsou úžasným druhem, a to i ti, co žijí v našich končinách. Ale co teprve vojáci mezi mravenci, ti největší, kteří dorůstají velikosti půlky palce a mají obrovská klepeta.

Nejvíce jich žije v Amazonii a jsou tu opravdovým postrachem všech menších živočichů. Například žab, ještěrů a podobně. Útočí v desetitisících a oběť prakticky nemá šanci. Za pár okamžiků je prostě pryč.

magazin.cz
Delfín
Také delfíni, kteří se k člověku z nějakého důvodu chovají tak přátelsky, jsou v oceánech postrachem. Loví se jim dobře, protože svou kořist dokáží vystupovat pomocí sonaru. Jelikož loví v hejnech, většinou rychle obklíčí jiné hejno ryb a postupně z jeho středu uďobávají rychlými výpady. Byly zaznamenány i případy, kdy delfín omráčí příliš rychlou kořist ocasem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 225