Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejšílenější léčebné módy

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Nemoci a nejrůznější neduhy trápí lidstvo odnepaměti. A jsou to právě doktoři, kteří si jako jedni z mála dokáží přiznat, že vlastně o komplexním fungování lidského organizmu neví ani zbla. Tedy něco ano, ale rozhodně ne tolik, aby vše úspěšně vyléčili.

Nehledě na to, že je mezi nimi řada nepoučitelných experimentátorů, využívajících svého odborného i společenského statutu, aby vštěpovali lidem nejrůznější pomýlené představy o léčbě. A nakonec to vůbec nemusí být lékaři.

Na světě se tak odnepaměti objevují léčebné trendy či nejrůznější „módy“, které tělu spíše škodí, než aby mu pomáhaly.

Terapie malárií
Najdete-li někde příručku nadepsanou jako „Terapie malárií“, to nejlepší, co s ní můžete udělat, je, že ji vyhodíte do nejbližší popelnice. Nebo ještě lépe – spálíte ji, aby o ní už nikdo nezavadil.

V roce 1980 tento trend začal razit jistý doktor Henry Heimlich, který jaksi pominul skutečnost, že malárie patří k dosti strašlivým nemocem. Jenže Heimlich byl přesvědčen, že lidem pomáhá od ještě vážnějších nemocí, jako je například AIDS či syfilis. Inu, mýlil se a pár stovek lidí to stálo život.

Dieta tasemnicí
I dnes tvoří touha po hubnutí a nejrůznější diety obrovský prostor pro nejrůznější vykuky, snažící se přiživit na konzumní společnosti. Na počátku dvacátého století to ale přesáhlo všechny meze. Tlustým lidem byla do žaludku nasazena tasemnice, která se měla postarat o část přijímané potravy. Samozřejmě se ukázalo, že je to velmi nebezpečný způsob držení diety.

Včelí jed
Když dostanete žihadlo od včely s dávkou jejího jedu, docela to bolí. A teď si představte, že v některých světových končinách, zejména potom v Číně, jde o velmi běžný způsob léčby běžných i vážných chorob. Včelí jed se napíchá do postižených částí těla a čeká se na zázrak. Tento trend přitom nikdo nepodrobil revizi už celých tři tisíce let. Že by opravdu fungoval? Na druhou stranu – proč by měl mít jed léčebné účinky?

Kraví moč
To v Indii mají jiné prostředky léčby. Jedna z náboženských hinduistických skupin tvrdí, že kraví moč má zázračné účinky. A spousta lidí ochotně naslouchá. Sekta dokonce tvrdí, že již brzy udělá z kraví moči nápoj tak oblíbený, jako je například Coca-Cola. Mělo by se jednat o takzvanou Cow-Colu. Ano, v Indii jsou krávy posvátným zvířecím druhem, ale že by až takhle?

Generální očista
Nejrůznější léčitelé často a rádi hovoří o nutnosti pravidelně čistit tělo od všech škodlivých látek, které zkonzumujeme. Takzvaná absolutní či generální očista spočívá v požívání citrónového džusu, javorové vody, normální vody a pepře. Po 15 až 45 dní není možné konzumovat nic jiného. Tělo tak má dostat šanci na vyplavení všech toxinů. Problém je ale v tom, že chybějící živiny zdraví rozhodně nepřidají.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 79