Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Do školy už nesmíte chodit s mobilem

Poslanci ani po vyhlášení nedůvěry vládě nelení a přijímají prapodivné zákony jako na běžícím pásu. Jeden z jejich posledních výtvorů míří do řad školáků a studentů.

Žáků základních a studentů středních škol se týkají dvě připravované novinky. Jednou z nich je zákaz nošení mobilů do škol. Poslanci věří, že touto legislativní úpravou zamezí tzv. kyberšikaně, kdy žáci a studenti natáčejí ve školách rozčílené kantory či šikanu mezi sebou a videa pak umisťují na internet, nejčastěji YouTube.

Pohár přetekl
"Je zřejmé, že tyto věci už dávno překročily míru únosnosti. Museli jsme s tím něco dělat, proto jsme přišli s touto vládní úpravou, kterou pak poslanci odsouhlasili prakticky napříč politickým spektrem," uvedl autor novely Josef Šprtal.

Magazínem oslovení učitelé s novým návrhem souhlasí. "Sama jsem se stala nedávno obětí žákovské kyberšikany, když mi pod stůl nainstalovali mobil s kamerou tak, aby na něj zachytili můj rozkrok. To bylo opravdu ponižující," vysvětlila svůj vstřícný postoj k omezení používání mobilů ve školách kantorka na jednom z pražských gymnázií Jana Hádavá.

Podobné zážitky měli i další dva oslovení kantoři, i oni se stali terčem žákovských žertíků. Věří, že nyní je s podobnými případy konec.

magazin.cz

Dokáží to uhlídat?
Vyjádřili však obavy, zda se podaří všechny žáky uhlídat. Na to ale pamatuje novela tím, že použití mobilu ve škole trestá nejprve podmínečným a při druhém přestupku definitivním vyloučením z dané školy. "To by mělo žáky odradit od užívání mobilů na školní půdě," ujistil Šprtal.

Druhou novinkou, možná stejně kontroverzní, je pak zavedení uniform na školách. Má se tak předejít sociálním rozdílům mezi dětmi bohatých a chudých rodičů. "Vyhovuje mi to, kluk mi neustále chodí domů a chce koupit nové boty či mikiny, protože ty mají jeho spolužáci a on by jinak byl out," postěžovala si Alena Švorcová, matka jednoho ze studentů ekonomky.

"Smažeme rozdíly mezi žáky, na jejichž půdorysu také vzniká šikana a nepřístojné chování na školách. Zároveň tak snížíme tlak na rodiče ze strany jejich dětí," zakončil Šprtal, který vyjádřil velkou spokojenost s hladkým přijetím vládních změn v Poslanecké sněmovně.

13:25 UPOZORNĚNÍ: Tenhle článek včetně osob a obsazení je naprosto smyšlený. Prostě apríl! Při jeho psaní nedošlo ke zranění žádných zvířat, žáků ani učitelů. Jakákoli podobnost se skutečnými postavami a nápady vlády je čistě náhodná.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 829