Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Facebook způsobuje hloupnutí

Není tak těžké domyslet dopad sociální sítě Facebook do důsledků. Kromě toho, že je to unikátní společenský kanál, který donedávna neměl obdoby a který zažívá neuvěřitelný boom teprve v poslední době, má i negativní efekty.

Jedním z nich je skutečnost, že obírá o čas. Vědci provedli hloubkovou sondu do školních výsledků středoškoláků, které fenomén Facebooku zasáhl možná nejvíce. A celkem s přehledem se ukázalo, že ti, kdo tráví svůj čas na Facebooku, mají horší známky.

Mladí uživatelé Facebooku měli v průměru o půl stupně horší výsledky než ti, kdo se tomuto fenoménu nevěnují vůbec nebo jen okrajově. Čas na Facebooku evidentně chybí jinde a projevuje se šizením domácího učení.

Další zhoršení
Ti, kdo Facebooku neholdují, se týdně učí v průměru 11 až 15 hodin, zatímco majitelé účtů na Facebooku mu věnují pouze hodin pět.

A jelikož je Facebook relativně mladý a aktuální známky zase tolik nekorespondují s časem stráveným učením, dá se očekávat, že se výsledky mladých, kteří na sociálních sítích tráví příliš času, budou dále zhoršovat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 929