Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Brunety vs. blondýny: které jsou lepší?

Už dlouhá léta existuje něco jako soupeření mezí brunetkami a blondýnkami. I když je to někdy spíše k smíchu, ankety na toto téma se dělají po celém světě. A těch anekdot co bylo vymyšleno...

Sedí blondýnka a brunetka, popíjejí kafe a koukají na zprávy. Ukazují nějakého chlápka, co stojí na mostě a vyřvává, že skočí. "Vsaď se, že neskočí," povídá blondýnka. "Vsaď litr, že jo," brunetka na to. Chlápek přeci jen skočí. Blondýnka se vytasí s tisícovkou, ale brunetka povídá: "Díky, ale já to nevezmu. Seš kámoška, a já to viděla už ve zprávách v pět." "Já taky," odvětí blondýnka, "ale nikdy by mě nenapadlo, že skočí znovu."

Tmavovlásky vydělávají víc
Blondýny jsou opěvované a něžné. Brunetky mají zase to štěstí, že vyvolávají u ostatních důvěru. Setkávají se tak s větší úctou a mívají na rozdíl od blondýnek také respekt.

Na vlastní kůži to vyzkoušely ženy, které si nechaly přebarvit vlasy na tmavší odstín. Jejich okolí se k nim začalo chovat přívětivěji. Podle výzkumů jsou třeba ve Velké Británii lépe placeny tmavovlasé ženy (45 až 55 tisíc liber) než blondýny a rusovlásky.

U nás zatím podobná anketa neproběhla, aspoň podle dostupných informací. Určitě by však bylo zajímavé zjistit, jak jsme na tom v České republice.

Opravdu jsou muži na blondýnky?
A jak je tomu u mužů? Ačkoliv se může zdát, že plavovlásky mívají větší šance zaujmout opačné pohlaví, většina mužů říká, že blondýny jsou spíše na pobavení, a v manželství dávají přednost brunetám.

Také společnost Lycos na základě průzkumu, jehož aktéry se stalo sto nejbohatších mužů světa, zjistila, že 62 % z nich má za manželku brunetu, 16 % černovlásku, 22 % blondýnu a zrzku nemá ani jeden z movitých pánů.

Naivní blondýnka, mazaná bruneta a záhadná černovláska
Jisté je, že blondýnky jsou obecně považovány za velmi atraktivní. Čím je to způsobeno? Skupina německých vědců tvrdí, že blondýnky i zrzky produkují šestkrát více feromonů než tmavovlásky. Zároveň je jim k dobru připisována klidnější a poddajnější povaha a větší smysl pro romantiku.

Typická blondýnka by měla být hodně naivní a častěji nevěrná. Naproti tomu brunetky jsou považovány za mazanější a obecně jsou hodnoceny jako inteligentnější. Černovlásky pak podle tradičních představ často vynikají právě intelektem a muži je považuji za záhadné.

Kštice na českých ulicích
Svůj výzkum si udělala i firma Sunsilk, která zjišťovala, jaký je v České republice počet blondýnek, brunetek, zrzek a žen s melírem. Do ankety bylo zapojeno celkem 6152 žen z celé republiky.

Výsledky dopadly takto: hnědovlásek 30 %, blondýnek 12 %, mahagonové odstíny vlasů 8 %, zrzky 4 %. Ostatních 40 % žen má melír, většinou světlých odstínů.

Ovšem v žádném případě nemusíte být z výzkumů a pověr o blondýnkách nebo brunetkách rozčarováni. Barva vlasů není rozhodujícím faktorem, který by mohl ovlivnit intelekt či přitažlivost ženy.

Vnímání atraktivity bývá u každého muže rozdílné, každý preferuje něco jiného. Žádný zaručený ideál ve vztazích nefunguje, přestože ženám na barvě jejich vlasů velmi záleží a není výjimkou experimentování s proměnami od blondýnky k černovlásce, či naopak.

Ale přesto. Co preferujete vy? Blondýnky, nebo brunetky? A jaké s nimi máte zkušenosti. Napište nám do diskuse.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2 550