Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
MSI X340 / foto: Shutterstock

Ultratenký notebook, který nestojí majlant

Společnost MSI je známá především jako výrobce grafických karet a základních desek. V posledních letech ale útočí i na segment notebooků, a to překvapivě i těch lifestylových.

Co nejtenčí
Například nejnovější zástupce řady X-Slim, ultratenký notebook X340, se snad ani nesnaží zastřít skutečnost, že jde přímo proti oblíbenému (a notně dražšímu) MacBook Air od Apple.

Tento kousek na první pohled zaujme svými rozměry. Aby nedošlo k omylu – nejde o zástupce stále oblíbenějších netbooků, nýbrž notně zeštíhlený a zefektivněný klasický notebook. Ostatně, kategorie těch ultratenkých už se také začíná vymezovat do vlastní skupiny.

magazin.cz

Přesně tam X340 spadá. Jeho výškové a délkové parametry odpovídají kategorii třináctipalcových notebooků, hodně se od nich ale liší tloušťkou. Jen považte, v nejširším místě (tam, kde jsou porty) má pouhé dva centimetry! V tom nejtenčím je to potom jen několik milimetrů.

Lesklý, nebo matný?
Když ho vezmete do ruky, působí skutečně křehce, čemuž napomáhá i velmi nízká váha – pouhých 1,3 kilogramu. Brzy ale zjistíte, že se s ním nemusíte bát manipulovat ani trochu nevybíravěji. Rovněž na stole drží tak, jak má.

Vnější povrch notebooku je tvořen lesklým materiálem. Modří už vědí, co z toho plyne – ano, hodí se mít po ruce hadřík a čas od času otřít otisky prstů. Ještě štěstí, že plocha pro ruce při psané na klávesnici je matová. Displej je ale zase lesklý, což sice vypadá na první pohled dobře, ale opět to s sebou nese menší komplikace ve chvílích silnějšího slunečního záření.

magazin.cz

Vzhled sám o sobě si ale zaslouží pochvalu. Drží se spíše konzervativní linie a nijak nevyčnívá. Dominantu pak tvoří při spuštění pěkně svítící logo MSI. Nenápadná elegance, řekli bychom.

Neméně důležité jsou ale výkonnostní parametry. Řada komponentů vyjadřuje směřování do segmentu klasických pracovních notebooků. Najdete tu dva gigabajty operační paměti, pevný disk o velikosti 320 GB, integrovaný grafický čip Intel GMA X4500, který patří k lepším svého druhu a samozřejmě všechny povinné přípojky a rozhraní: USB, W-LAN, Bluetooth, HDMI a webkamera.

Slušná úspora
Nicméně zarazí dvě věci. Tou první je chybějící optická mechanika. Jistě, s ní by přístroj nemohl být tak tenký, ale na její absenci jsme zvyklí z netbookového segmentu. Ještě štěstí, že dnes už se člověk takřka plně obejde s objemnou flashkou za pár stovek.

Druhou věcí je procesor. Jedná se o nový Intel Celeron M ULV 723 o frekvenci pouhých 1,2 GHz. Nominálně to je dost málo a i netbooky mají dnes více. Byli jsme však překvapeni, jak dobře počítač s tímto procesorem funguje. Jistě, není to na hry ani HD filmy, ale předinstalovaný operační systém Windows Vista jede překvapivě svižně, stejně jako drtivá většina kancelářského software. Do značné míry to je dáno novou technologií procesoru.

magazin.cz

Ten tu navíc není jen z důvodu drsných úspor. MSI se totiž pokusilo vyrobit energeticky nadmíru úsporný stroj, a jak známo, největším žroutem je často zbytečně výkonný procesor. Díky zvolenému postupu vydrží X340 v úsporném režimu šest hodin bez nabíjení. Na plný výkon je jeho výdrž někde mezi dvěma a třemi hodinami, což není špatné.

Rozporuplná klávesnice
Výhodou X340 oproti netbookům je plnohodnotná, tedy velká klávesnice. Na ní rozhodně nemusíte tísnit prsty, na druhou stranu nemůžeme říct, že by se na ní psalo kdovíjak příjemně. Klávesy jsou v jedné vyrovnané linii, takže se občas přemáčknete a moc dobře nepůsobí ani odpružení, kdy se stiskem jedné klávesy hýbe část klávesnice – to se děje zejména kolem jejího středu.

Pravdou ale je, že se na to dá zvyknout a kdo hledá lifestylový, úsporný a zároveň levný ultratenký notebook, bude muset o MSI X340 vážně uvažovat. Za zhruba 16 tisíc korun totiž nabízí solidně odvedenou protihodnotu a model, který se nebudete stydět vytáhnout před kamarády či kolegy.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98