Chuť
Jedním z hlavních důvodů, proč zapálit panáky je zvláštní chuť, kterou tím dostanou. Sníží se totiž množství tekutiny nápoje a jeho přísady se kondenzují. Nápoj potom chutná bohatěji a aromatičtěji. Navíc se dostaví karamelizace, což drinku dodá skutečně jedinečný šmrnc.
Teplota
Drinky se často zapalují kvůli tomu, aby byly teplejší, což je logické – oheň je samozřejmě ohřeje. Pak máte dvě možnosti. Pokud je nechcete teplé, a přesto si chcete vychutnat jejich chuť, je možné je smíchat s něčím chladným. Nebo je prostě teplé vypijete. Například Italové po vydatné večeři drinky zapalují, aby si tím nezkazili pocit teploty v žaludku a završili degustační hody.
Prezentace
V zapalování nápojů je také hodně šoumanství. Lidé jsou odjakživa přitahování ohněm, a když to s ním někdo umí, má pozornost zaručenou. Zapalováním můžete vyvolat údiv, ale s trochou snahy můžete být i romantičtí. Variací je celá řada, jen je vyzkoušet.
Jak na to
Ne všechny drinky se vznítí a ne všechny se vznítí snadno. Záleží samozřejmě na alkoholovém faktoru, ale také na množství a druhu přísad, například cukru. Většina běžných špiritusů, jako je vodka, tequilla nebo whisky hoří velmi dobře a s trochou snahy zapálíte i ostatní.
Je však třeba si dát pozor a mít na paměti, že stále pracujete s ohněm, který i když je zábavný, může napáchat pěknou neplechu. Takže opatrně s tou manipulací. Pokud máte možnost, zkuste se nejdříve učit od zkušenějších. A když už něco chytne, rozhodně to nehaste flaškou alkoholu.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 81