Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Homosexuální páry mezi zvířaty

Homosexualita existuje takřka v celé živočišné říši a někdy je snad i nezbytná pro zachování druhu.

Homosexuální páry byly již dříve pozorovány u více než 1000 druhů včetně delfínů a tučňáků. Teď je vědci odhalili i u červů, žab, ptactva a mnoha dalších živočišných druhů. Tato zjištění odporují konvenčním představám o tom, co je důležité pro zachování druhu, a asi se nebudou líbit lidem, kteří žijí s přesvědčením, že homosexualita je "nepřirozená".

"Je jasné, že homosexuální chování se netýká jen dobře známých případů, které jsou často citovány ve vědecké literatuře, například trpasličích šimpanzů, delfínů, tučňáků a octomilek," tvrdí evoluční biolog dr. Nathan Bailey.

Nedostatek samců
I skoro třetinu mláďat albatrosů na havajském ostrově Oahu vychovávaly dvě samičky. Tyto páry spojily síly prostě proto, že v kolonii nebyl dostatek samců. Vychovávají sice méně mláďat než heterosexuální páry, ale i tak významně přispívají k zachování populace na ostrově.

U delfínů skákavých se zase ukázalo, že u samců tvoří homosexuální sex skoro polovinu veškerých sexuálních styků. U samců orlosupů jde v tomto směru o čtvrtinu styků.

Dr. Bailey z California University in Riverside vysvětluje: "Například samečci octomilky se dvoří jiným samečkům proto, že nemají gen, který by jim umožnil rozlišovat mezi pohlavími. U delfínů skákavých je to ale úplně jinak. Ti praktikují homosexuální sex jako prostředek posílení vztahů ve skupině."

U albatrosů zase samičky tvoří páry na celý život a společně vychovávají mladé. Teprve teď se podle Dr. Baileyho začíná ukazovat, jaké evoluční důsledky může homosexuální chování mít.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 238