Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Chcete lepší mozek? Jezte tohle!

Když se mluví o jídle, většinou je to ve spojení s fyzickou stránkou člověka. Snaží se buď zhubnout, nebo naopak nabrat svalovou hmotu.

K tomu všemu správně zvolené jídlo jistě přispívá. Ale překvapivě pomáhá i dobrému mozkovému chodu a bystrému myšlení. Co tedy zakomponovat do jídelníčku pro správnou práci šedé kúry mozkové?

Zrní
Je dobré držet cholesterol na nízkých hodnotách. Jak známo, dost to ulehčí srdci a nehrozí pak srdeční choroby. Zároveň to ale pomáhá i krevnímu oběhu, jenž okysličuje také mozkové tkáně. Pomůžete tak i bezproblémovému fungování mozku.

Ten naopak potřebuje dostatek glukózy. Pakliže se cítíte nekoncentrovaní a máte pocit, že mozek nefunguje naplno, je dobré jíst nejrůznější zrníčka bohaté na karbohydráty. Například ovesné vločky jsou pro mozek naprosto skvělé!

Borůvky
Toto nenápadné ovoce je naprostou jedničkou v poskytování antioxidantů, které působí preventivně proti tomu, aby mozek zažíval takzvaný okysličující stres. Je přitom jedno, zda jsou čerstvé nebo zmražené. Pojídáním borůvek uděláte svému mozku velkou službu.

Hrozinky
Také hrozinky je velmi vhodné zakomponovat do „mozkového jídelníčku“. Jsou totiž jedinečným zdrojem bóru – stopového prvku, který zlepšuje koordinaci očí a rukou, pozornost a paměť. Dalšími dobrými zdroji bóru jsou lískové ořechy a mandle.

Cukr
Když se člověk chce jednorázově koncentrovat a vydat ze sebe maximum, často sáhne po kávě. Mnozí ji však nesladí cukrem, nýbrž různými náhražkami. To překvapivě není příliš dobré. Jistě, množství cukru ve stravě je nutné hlídat. Ale malá lžička do kávy ve skutečnosti zvyšuje účinky kofeinu a dodá tělu mnohem více energie.

Vajíčka
Dalším výborným prostředkem, jak navýšit paměť, je takzvaný cholin. Jeho nejběžnějším zdrojem jsou vajíčka, je však zapotřebí konzumovat je včetně žloutku. Cholin ale najdete i v bramborách či rajčatech, s nimiž se to dá přehánět o dost více než s vajíčky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 222