Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nepijete až příliš? Znáte míru?

Asi nikdo si zpočátku nepřipouští, že by mohl kdy mít s alkoholem problém. Ale jak je tedy možné, že jsou u nás desetitisíce závislých.

U nich se dá bez nadsázky mluvit o zruinovaném životu. Také začínali jako občasní pijáci, mající alkohol za společenskou záležitost.

Popravdě, bez nějakého toho piva či vína se dnes obejde málokdo. Když se jde někam s přáteli, tak nějak se předpokládá, že věrným společníkem bude právě něco ostřejšího.

Někomu skutečně stačí pár skleniček měsíčně, ale co si budeme povídat – to není případ většiny Čechů. Je třeba si tak položit otázku, v jaké fázi vztahu s alkoholem se nacházíte. Jste občas opilí, často opilí nebo už jen občas střízliví?

Společenské pití

Ještě před nějakým tím rokem by byly podmínky pro příslušnictví v této celkem příjemné kategorii přísnější. Dnes ji řada odborníků vymezuje dvěma lehčími drinky (pivo či víno) denně. Nutno říct, že to je maximální hodnota! Proto, pokud uděláte dvakrát do týdne s přáteli pořádnou jízdu, sem tam si s partnerem či partnerkou otevřete láhev vína a k fotbalu si dáte pár vychlazených z lednice, jste už docela daleko od společenského pití.

Těžké pití
V podstatě sem spadá každý, kdo nevyhovuje kategorii společenských pijanů. Do tuhého jde tehdy, kdy je překročena hranice jednadvaceti drinků za týden či čtyř skleniček na jeden zátah. A ruku na srdce, v hospodě mnozí, kdo se považují za bezproblémové, dělají klidně dvojnásobek. Přitom od této hranice začíná alkohol způsobovat poměrně vážné zdravotní problémy.

Dlouhodobě to ústí v cirhózu jater, problémy se srdcem či sexem. Nejde ale jen o fyzickou stránku, také psychika dostává zabrat. Když se už poněkolikáté ocitnete sami v hospodě nad ránem, kterak tancujete na stole, měli byste se zamyslet. Rovněž vztahy dosti trpí těžkým pijanstvím.

Problémové pití

Zatímco do těžkého pití je docela snadné spadnout a není příliš obtížné se z něj po nějakou dobu vyhrabat, problémové pití už je jiná kategorie. Jde o lidi, kteří si dají běžně šest a více piv denně, a to přes všechny pracovní i soukromé problémy, kterými už pravděpodobně trpí. Alkohol začíná být nejdůležitější součástí života a objevují se vážné komplikace, když se ho nedostává.

Alkoholová závislost

Dá se říct, že níž už to nejde. Závislák se může ode dna buď odrazit, nebo tam zůstat, což bývá častější případ. Když pijete stále více, abyste dosáhli vůbec nějakého efektu (to se nicméně brzy obrátí), cítíte silný absťák, když zrovna není flaška po ruce, pijete už především sami a život máte někde u nohou v troskách, je to špatné. Stále se s tím ale dá něco dělat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 232