Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Britové se musí smát 90 minut týdně

Nemá cenu si nic nalhávat. Dnes zkrátka nenajdeme mnoho objektivních důvodů, proč se radovat.

Finanční krize cloumá světem, prasečí chřipka se chystá na drtivý úder, kdesi v Iránu skládají jadernou bombu a počasí je toto léto na draka.

Smát se je jednoduché
Ale přesto – dobrá nálada je především stav mysli, který si můžeme přivodit vcelku snadno a nepotřebujeme k tomu velká pozitivní témata.

Britský profesor Richard Wiseman to chce jasně dokázat. A odstartoval experiment, na jehož konci by v ideálním případě měl být úsměv na každém obličeji ve Velké Británii. A kdo ví, třeba se iniciativy chopí i někdo v zahraničí.

Podle Wisemana je úsměv tím nejprostším a zároveň nejjednodušším způsobem, jak si zlepšit náladu. Na konci pětidenního experimentu by měla být o poznání pozitivnější atmosféra v britské společnosti.

Nejde ale jen o úsměv. Ten je třeba praktikovat dvakrát denně po dobu alespoň patnácti sekund. Wiseman zároveň nabádá k polovičnímu času strávenému u televizní obrazovky, třicetiminutovým cvičením třikrát týdně a desetiminutovému poslechu povznášející hudby jednou denně.

Peníze na dovolené
Vcelku jednoduchá formulka - a jak může vylepšit vaši náladu! Jsou tu ale i další tipy, které není radno opomíjet: dvacetiminutová procházka na sluníčku, venčení psa, praktikování koníčků, srazy se starými přáteli atd.

Výzkum dobré nálady také ukázal, že peníze nejsou jen nutným zlem, jak se často říká. K lepší náladě skutečně mohou přispět, a to tehdy, pokud jsou utráceny za pěkné dovolené, zážitky či jídlo. Materiální věci jako auta, domy či šaty tolik štěstí nepřinášejí.

Experiment profesora Wisemana začal 3. srpna. Možná by stálo se teď vypravit do Velké Británie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111