Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: The British Steam Car Challenge

100 let starý parní rychlostní rekord padl

Britské parní vozidlo pokořilo 103 let starý rychlostní rekord ve své kategorii. Stalo se tak ve Spojených státech amerických.

Prastarý rekord

magazin.cz
Podivně vypadající stroj (British Steam Car), přezdívaný „nejrychlejší svíčka na světě“ dosáhl průměrné rychlosti 224 kilometrů v hodině na trati dlouhé jednu míli (1,6 kilometru).

Pilot Charles Burnett překonal předchozí rekord Američana Freda Mariotta, který měl hodnotu 203 kilometrů za hodinu. Za zmínku však stojí především rok, kdy byl vytvořen. Jen uvažte – léta páně 1906. Tenkrát neměli lidé ani ponětí o tom, co je to třeba taková světová válka.

Pokus o rekord měl dvě fáze. Už v té první se podařilo rekord překonat, v té druhé pak vůz dosáhl maxima v hodnotě 240 kilometrů za hodinu. Do průměru bylo ale třeba započítat i pomalejší rozjezd.

Pořádný macek
Dvakrát bylo zapotřebí jet především proto, že úředníci starající se o oficiální rychlostní rekordy, mají pravidlo, že je rekord nutné překonat dvakrát po sobě – na stejné trati a v rámci jedné hodiny.

British Steam Car váží takřka tři tuny a je vytvořeno z uhlíkových vláken a hliníkového materiálu. Těmi je pokryto železné šasi.

Jako palivo používá zkapalněný plyn (LPG), jezdí na mohutných pneumatikách Goodeyar a k brždění mu pomáhá padák.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 66