Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nejhorší den je... středa

Jaký den v týdnu máte nejméně rádi? Kdy se cítíte nejhůře? Spousta lidí odpoví, že tím nejhorším je samozřejmě pondělí, protože končí příjemný víkendový relax a začíná robota, ať už ve škole nebo práci.

Je to jinak
Je to ostatně předvídatelné. Na druhou stranu se dá argumentovat tím, že v pondělí je člověk odpočinutý a může čerpat energii z víkendu.

Vědci z Vermontské univerzity dokonce zjistili, že pondělí je po víkendových dnech tím nejoblíbenějším v celém týdnu. Respektive se lidé v pondělí necítí vůbec špatně.

Výzkum byl založen na rešerši zápisků z internetových blogů a sociálních sítí typu Twitter. Tam lidé ukládají své aktuální zážitky a vědci se rozhodli zanalyzovat zabarvení jednotlivých slov. Zda jsou pozitivní či negativní.

Na základě analýzy širokého množství dat z posledních čtyř let dospěli k závěru, že tím nejméně oblíbeným dnem, dnem, kdy se lidé cítí nejvíce vyčerpaní a nejméně naladění, je středa.

Smutek za Michaela
Nejšťastnějším dnem je přitom neděle, kdy mají lidé čerstvé zážitky ze sobotního večera a obvykle se věnují odpočinku. Prostředek týdne je ale kritický.

Matematická metoda, kterou byl výzkum veden, je velmi složitá, ale v zásadě spočívá na bodovém ohodnocení různých slov. Zatímco slova jako láska, triumf nebo ráj mají vysoké skóre, výrazy typu sebevražda, nuda, vyčerpání či pohřeb jsou hodnocena logicky nejméně.

Prozkoumávány byly především věty vyjadřující určité osobní, subjektivní stanovisko. Výzkum mimo jiné ukázal, že pro Američany byl za poslední dobu nejšťastnější den, kdy byl Barack Obama zvolen prezidentem. Nejsmutnějším naopak ten, kdy naposledy vydechl Michael Jackson.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 402